Co si představíte, když se řekne holandská omáčka? Zatímco někdo okamžitě zavře oči a představí si tu nejjemnější teplou omáčku, kterou kdy ochutnal, jinému se hrůzou postaví všechny chloupky po těle a rázem si vybaví, jak se při přípravě holandské omáčky nepříjemně zapotil.
Připravit výtečnou, dokonale krémovou a perfektně hladkou holandskou omáčku přitom nemusí být noční můra. Jde to poměrně snadno, když víte, jak správně na to.
Co je vlastně holandská omáčka?
Není omáčka jako omáčka. A právě ta holandská možná v mnohých z vás vyvolává otázky, co je vlastně zač. Není to totiž taková ta klasika, jako třeba rajská nebo svíčková.
„Úlohou holandské je pokrm vyzdvihnout, nikoliv přehlušit. Má podobu lehké emulze, hodící se k pokrmům z vajec, například k vejci Benedikt. Můžeme ji také podávat k pošírované rybě nebo zelenině. Výborně chutná v kombinaci s chřestem,“ popisuje holandskou omáčku web Fresh iPrima.
Jak připravit dokonalou holandskou omáčku?
Možná byste se chtěli naučit připravovat dokonalou holandskou omáčku, se kterou byste si neuřízli ostudu ani před rodinou, ani před hosty. Jenže jak na to?
Na přípravu potřebujete: 100 g másla, 3 žloutky, lžičku plnotučné hořčice, pár kapek citronové šťávy a špetku soli.
Web Kuchařka pro dceru radí začít tím, že postavíte misku do vodní lázně nad mírně vroucí vodu. V misce rozmícháte žloutky, dvě lžíce vody, hořčici a sůl. Vše budete 3 až 5 minut šlehat metličkou, vznikne vám světlá a napěněná textura.
Máslo pokrájíte na několik menších dílků, postupně je budete přidávat do misky k dalším surovinám. Stále budete šlehat nad párou, vznikne vám omáčka mající konzistenci majonézy. Odstavíte ji z vodní lázně, dochutíte trochou soli a několika kapkami citronové štávy.
Zdroj: allrecipes.com, fresh.iprima.cz, kucharkaprodceru.cz, chatelaine.com
Autor: Natálie Kabourková