Skvělí kuchaři se od těch dobrých odlišují nejen svým kuchařským uměním, ale také schopností umělecky poskládat a prezentovat svůj pokrm. Naučte se aranžovat svá jídla tak, že oslní hned na první pohled.
Než se ponoříte do procesu vaření, věnujte chvíli představě konečné prezentace vašeho pokrmu. Jak bude vypadat na talíři a jak ho budete podávat? Na základě této představy upravte ingredience. Například hovězí vývar s nudlemi bude vypadat lépe, pokud bude veškerá zelenina rovnoměrně nakrájená a nudle se budou vařit zvlášť, aby se vývar nezakalil.
Jakmile máte jasnou představu o tom, jak by měl pokrm vypadat, shromážděte vhodné nádobí a všechny ingredience. Začněte s jednoduchými výtvory a postupně, jak budete získávat zkušenosti, přejděte ke složitějším. Pamatujte, že jídlo by mělo obsahovat pouze jedlé ingredience, vyhněte se umělým ozdobám.
Výběr vhodného nádobí
Dojem z pokrmu ovlivňuje výběr nádobí a jeho uspořádání. Vyhněte se příliš barevným nebo vzorovaným talířům, protože mohou odvádět pozornost od jídla. Klasický bílý porcelán je nadčasovou volbou, která poskytne elegantní a neutrální pozadí pro vaše kulinářské výtvory. Velikost servírovací sady přizpůsobte počtu strávníků, abyste zajistili jednotnou prezentaci pro všechny.
Obecné zásady
Snažte se do konečné podoby jídla dostat alespoň 2 nebo 3 barvy. Zařaďte různé tvary, barvy a textury ingrediencí a pracujte s jejich kontrasty. Velikost porcí by měla být optimální jak pro hosty, tak pro zvolené nádobí. Nechte pokrmům dostatek prostoru, aby vynikly.
Důmyslně nakrájené nebo tvarované přísady mohou zvýšit vizuální přitažlivost pokrmu, například maso nakrájejte na dlouhé proužky, abyste zvýraznili správnou tepelnou úpravu a kvalitu. Jako doplněk použijte bylinky nebo zeleninu. Dekorativní prvky můžete vytvořit i pomocí omáčky.
Jak servírovat jednotlivé chody
Rady, jak servírovat různé druhy pokrmů, nabízí blog ETA. Pro elegantní vzhled polévky použijte hluboký talíř se širším okrajem. Nejprve naaranžujte nudle nebo knedlíčky a zalijte je vývarem tak, aby z polévky vykukovaly.
Salát podávejte ihned po přípravě, aby si zachoval svěžest. Přísady úhledně naaranžujte na vrchol salátu, aby se nepropadly na dno. Při servírování masa s omáčkou a přílohou položte maso na okraj nebo doprostřed talíře a obklopte ho přílohami. Maso a přílohu pokapejte omáčkou, ale dejte pozor, aby v omáčce neplavaly.
Při servírování ryby vezměte v potaz její velikost a to, zda se bude podávat vcelku, nebo po porcích. Použijte vhodnou servírovací mísu nebo podlouhlý tác, aby se na něj ryba vešla, a poblíž umístěte doplňující přílohy.
Dezerty podávejte na větších talířích a doplňte je ovocem, šlehačkou nebo polevou tak, aby kolem dezertu zbyl dostatek volného místa.
Zdroj: ETA, Unilever Food Solutions, Český oběd, Nestlé Professional
Autor: Dominika Jandorová