Žijete ve městě, a přesto byste si rádi vychutnali kvalitní domácí potraviny? V současné době to není zas až takový problém. Stačí totiž nakupovat lokální výrobky například na farmářských trzích. Nejenže si užijete lepší chuť potravin, ale vděčná vám bude i planeta. Jedná se totiž o velmi ekologický způsob stravování.
Farmářské trhy se staly hitem už před několika lety a prozatím to nevypadá, že by jejich popularita nějak slábla, spíše naopak. Nakupovat „přímo u zdroje“ má totiž velkou řadu výhod. Zde jsou tři nejdůležitější.
Čerstvé, zdravé i výživné
Zřejmě jste si všimli, že potraviny od lokálních pěstitelů vypadají, ale především chutnají lépe. Důvodem je jejich větší čerstvost a také doba sklizně.
Zatímco potraviny, které k nám putují ze zahraničí, jsou často sklizeny ještě před vlastním uzráním, aby mohly dozrát po cestě v autě, potraviny od místního pěstitele jsou sklizeny v pravý čas. Za pár hodin navíc už mohou být na vašem stole, což jim samozřejmě zajistí skvělou a čerstvou chuť.
Lokální potraviny jsou nejen chutnější, ale také zdravější. Ve své studii to uvádí vědci z univerzity v Jižní Karolíně. Podle nich dokonce existuje pojítko mezi konzumací místních potravin a prevencí obezity.
Jídlo od blízkých pěstitelů je totiž mnohem výživnější než to dovezené. Důvody jsou stejné, jako jsme uváděli u čerstvosti. Například u zeleniny a ovoce příliš brzká sklizeň způsobí, že důležité potravina ztratí své vitamíny a minerály téměř okamžitě. A to nemluvíme o často několikadenní cestě v nákladním autě.
Strávíte více času s blízkými a zároveň poznáte nové lidi
Možná by vás to ani nenapadlo, ale návštěva farmářského trhu vás dokonce může i více socializovat. Výše uvedená studie totiž upozorňuje na fakt, že lidé si často spojují nakupování na trhu s něčím příjemným, co chtějí sdílet se svým okolím. Lze tedy předpokládat, že si raději uděláte výlet se svou rodinu či přáteli na farmářský trh než do supermarketu.
Kromě utužování stávajících vztahů můžete navíc vybudovat nové. Farmáři a pěstitelé jsou obvykle velmi ochotní svým zákazníkům poradit, ukázat jim něco nového nebo s nimi prostě jen „pokecat“. Z farmářského trhu si tak můžete odnést spoustu nových informací a zajímavých produktů, o kterých jste předtím ani neslyšeli.
Příroda vám poděkuje
Nezanedbatelné výhody mají lokálně pořízené potraviny nejen pro vás, ale také pro naši planetu. Místní potraviny mají totiž mnohem menší uhlíkovou stopu než ty dovážené. Stovky kamionů a nákladních lodí musí vyprodukovat tuny škodlivin, aby se vybraný produkt vůbec dostal na váš stůl.
Kupování místních potravin souvisí do velké míry se sezónností. Je lepší vždy kupovat ovoce či zeleninu ve chvíli, kdy je jejich reálná doba dozrávání.
Jíst potraviny pouze z nejbližšího okolí samozřejmě nelze a je jasné, že například exotického ovoce bychom se v našich končinách dočkali jen velmi obtížně. Přesto je fajn se o to alespoň pokoušet, člověk si tak totiž rozšíří obzory a pomůže svému tělu i planetě.
Zdroj: Benefits of Local Food, Rehabilitace, OnlyU,
Autor: Markéta Mladá