Jahodová sezona je v plném proudu. Samosběry na polích začaly a i já letos minimálně jednou nebo dvakrát vyrazím s rodinou udělat zásobu tohoto lahodného ovoce. A přesně vím, jakým pokrmem potom začnu jahodové období oslavovat.
Jogurtový koláč s jahodami dělám často. Moje rodina ho miluje, připravuji ho tak i v zimním období. Z kupovaných jahod je sice stále dobrý, nikdy si na něm ale nepochutnám tolik jako z čerstvého českého ovoce.
Co budete potřebovat
Příprava koláče je velmi snadná. Navíc na něj nepotřebujete žádné speciální ingredience. Většinu jich budete mít doma, popřípadě je koupíte prakticky v jakémkoli obchodě.
Připravte si 200 gramů polohrubé mouky, balíček kypřicího prášku, 150 gramů moučkového cukru, 150 gramů másla, 250 mililitrů tučnějšího bílého jogurtu a 2 vajíčka. A nakonec samozřejmě čerstvé jahody.
Jak na přípravu
Máslo nechte v kastrůlku rozpustit. Jahody si mezitím pokrájejte na poloviny. Menší pekáč vymažte másle a vysypte hladkou moukou.
Do mísy dejte polohrubou mouku, smíchejte ji s práškem do pečiva a s cukrem. Potom přidejte rozpuštěné máslo, jogurt a vajíčka. Vše ve šlehači promíchejte v hladké těsto, které potom pomocí stěrky rozprostřete do pekáčku.
Na těsto poskládejte řezem dolů jahody. Koláč pečte asi 25 minut na 170 °C. Jakmile je hotový, nechte ho vychladnout a podávejte ho zdobený ideálně lístky máty. Hodí se ke kávě, dětem k němu udělejte kakao.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová