Naše čevabčiči nemá s původním receptem příliš společného. Připravte si jídlo podle Zdeňka Pohlreicha

Zdroj: Shutterstock

Čevabčiči měl někdy nejspíš každý z nás. Ať už ve školní jídelně, nebo třeba v nějaké kantýně. Děláte si ho i doma? Jde o jednoduchý, přesto ale chutný pokrm. Nesmí k němu chybět jako příloha cibule a hořčice. Víte ale, odkud jídlo pochází?

Původně tento pokrm pochází z oblasti tureckých muslimů. A tam se obvykle lidé vepřovému masu spíše vyhýbají, píše Blesk. Pokrm, který známe u nás v České republice, je tak tomu tradičnímu dost vzdálený.

Čevabčiči podle norem

U nás se dělá jídlo už velmi dlouho. Dokonce má nastavené normy, podle kterých by se mělo připravovat. V 60. letech 20. století bylo stanoveno, že by se mělo čevabčiči připravovat z pravé svíčkové, píší Top recepty.

Dnes jde ale obvykle o obyčejné hovězí či vepřové mleté maso, které koupíte v obchodě, přidáte do něj koření, vytvarujete šišky a máte v podstatě hotovo. Přesto ale můžete jídlo připravit i elegantně, a to třeba podle receptu Zdeňka Pohlreicha.

Čevabčiči podle Pohlreicha

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 500 gramů mletého masa (ideálně mix hovězího a vepřového), lžíci sladké mleté papriky, 2 stroužky česneku, pepř, sůl, pálivou papriku podle chuti, majoránku a olej.

Všechny ingredience (kromě oleje) smíchejte a vytvarujte z masa šišky. Ty potom můžete buď opékat na pánvi, v troubě, nebo je dát do horkovzdušné fritézy. Správnou kombinací koření docílíte chuti, kterou vám rozhodně žádná školní jídelna v minulosti nenabídla.

K masu se podávají brambory či bramborová kaše. Na talíři se pokrm zdobí syrovou cibulí pokrájenou na kolečka a hořčicí. Přidat můžete také zeleninovou oblohu.

Zdroj: Top recepty, Blesk, Apetit, Prima Fresh

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz