Lískové oříšky jsou i u nás velmi oblíbené. Mnoho z nás má možná strom na zahradě, jiní vyhledávají místa, kde se začátkem podzimu dají tyto ořechy sbírat. Jsou totiž v mnoha ohledech zdravotně přínosné.
Lískové oříšky se obvykle sbírají na konci léta a začátkem podzimu, od konce srpna do října. Zralé oříšky samy padají na zem nebo je lze jemně setřást z keřů. Je důležité sbírat je včas, než je objeví veverky a další zvířata. Ideálně tak na nic nečekejte.
Zdravotní přínosy lískových oříšků
Lískové oříšky mají dlouho trvanlivost. Pokud si jich na začátku podzimu uděláte větší zásobu a budete je správně skladovat, vydrží vám dlouhé měsíce, píše Be Body Wise. Hodí se navíc při přípravě slaných i sladkých jídel a mají plno vitamínů.
Lískové oříšky jsou bohaté na zdravé tuky. Pomáhají tak snižovat hladinu cholesterolu, vysvětluje Medical News Today. Mají velké množství vitaminu E, což je silný antioxidant podporující imunitu.
Jsou zdrojem bílkovin, vlákniny, dále jsou také bohaté na minerály jako hořčík, fosfor a mangan. Mohou snižovat riziko srdečních onemocnění. V neposlední řadě také podporují zdraví mozku.
Lískooříškový krém
Sladký krém z lískových oříšků dělám každý rok. Hodí se při pečení, někdy si ho ale rádi s rodinou jen tak namažeme na pečivo. Na jeho přípravu budete potřebovat 200 gramů lískových oříšků, 50 gramů cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce oleje a špetku soli.
Lískové oříšky opražte na suché pánvi nebo v troubě, dokud nezačnou vonět. Nechte je vychladnout a odstraňte co nejvíce slupek. Oříšky potom rozmixujte v robotu na jemnou pastu. Přidejte cukr, kakao, olej a sůl.
Mixujte směs, dokud nevznikne hladký krém. Podle potřeby přidejte více oleje pro krémovější konzistenci. Přendejte krém do čisté sklenice a skladujte ho v lednici. Vydrží tam i několik týdnů, podle mých zkušeností ale zmizí daleko rychleji.
Zdroj: Autorský recept, Very Well Health, WebMD, Healthline, Medical News Today, Be Body Wise
Autor: Šárka Cvrkalová