Sangría je míchaný alkoholický nápoj z Pyrenejského poloostrova, jehož základ tvoří červené víno a různé druhy ovoce. Perfektně se přitom hodí jako osvěžení pro horké letní měsíce.
Původ nápoje sangría
Víno bylo oblíbeným nápojem již ve starověku. Jednalo se např. o nedílnou součást antických bakchanálií, tedy populární slavnosti k poctě boha Dionýsa, která oslavovala také víno a úrodu. Víno se v různých dobách a kulturách často nepilo samotné a bylo obohaceno o další ingredience. Kořeny sangríe, jak ji známe dnes, je nutné hledat na Pyrenejském poloostrově, a to konkrétně v Andalusii. Říká se, že zdejší víno nebylo tak kvalitní, takže do něj místní přidávali ovoce a postupem času i další přísady. Ačkoli sangría upadla téměř v zapomnění, v současné době se opět stala velmi oblíbeným nápojem, a to nejen ve Španělsku.
Kde sangríi můžeme ochutnat?
Sangríi si můžete jednoduše připravit doma (viz níže), ale lze si ji také zakoupit v obchodech, neboť ji naleznete v nabídce řetězců jako Tesco. Objednat si ji však můžete také online (např. na Winehouse.cz). Ochutnat sangríi je možné také v barech, z nichž některé se dokonce zaštiťují tímto názvem (Sangría Bar v Ostravě). Osvěžující nápoj lze samozřejmě popít i na dovolené ve Španělsku (nebo Portugalsku), nicméně mnoho turistů se mylně domnívá, že ji místní pijí od rána do večera. V barech a restauracích si sangíi ale většinou nedávají a pijí ji většinou na párty.
Příprava sangríe je velmi jednoduchá
Jak už jsme zmínili, sangría je lehký osvěžující nápoj, takže se hodí pro horké letní měsíce. Pokud vás tedy budou sužovat vedra, můžete si ji jednoduše připravit doma. Ve velkém džbánu stačí promíchat červené víno, menší množství brandy (např. koňak) a sladidlo. Pak už jen přidáte nakrájené ovoce a třeba i skořici a další koření. Můžete přitom použít takové suroviny, jaké vám nejvíce chutnají. Žádný postup totiž není správný ani špatný. V každém případě je vhodné nechat výsledný drink několik hodin chladit v lednici. A chcete-li ještě větší osvěžení, před podáváním přidejte kostky ledu.
Sangría patří ke zdravějším alkoholickým nápojům
Sangría je sice lehké pití, ale stále platí, že alkohol ve větším množství zdraví rozhodně neprospívá. A zvláště si dejte pozor na pití na přímém slunci. Na druhou stranu díky přítomnosti různých druhů ovoce (citrusové plody, ananas, nektarinky, jablka apod.) se jedná o jeden ze zdravějších alkoholických nápojů. Do sangríe se často dávají na plátky nakrájené citróny, pomeranče či limetky i s kůrou. Budete-li to dělat také, mělo by být samozřejmě ovoce chemicky neošetřené. Navíc doporučujeme použít zdravější sladidla,tedy nikoli bílý cukr, ale hnědý, případně agávový sirup.
Zajímavosti o sangríe
- Název „sangría“ je odvozen od její rudé barvy. Pochází totiž ze španělského sangre, což v překladu znamená „krev“.
- Ačkoli používáme pojmenování „sangría“, chybný není ani zápis „sangria“. První varianta je totiž používána ve Španělsku, zatímco druhá v Portugalsku.
- Od roku 2014 se může označení „sangría“ používat pouze pro nápoje, jež byly vyrobeny pouze na Pyrenejském poloostrově. Rozhodl o tom Evropský parlament.
- Globální popularita sangríe nebyla odstartována v Evropě, ale za Atlantikem. Velkou oblibu totiž získala na Světovém veletrhu v New Yorku v roce 1964, kde ji šlo ochutnat ve španělském pavilonu.
- Již jsme zmínili, že sangría existuje v mnoha variantách. Poměrně nedávno např. vznikla tzv. sangría blanca, k jejíž přípravě se nepoužívá červené, ale bílé víno.