Nakládaný bramborový salát: Vychutnejte si spojení zeleniny a kyselých chutí

Zdroj: 123rf

Nakládaný bramborový salát jsem se naučila před pár lety od kamaráda. Když jsem ho u něj poprvé jedla, hned jsem věděla, že recept potřebuji znát. Podával ho tehdy k masu jako klasický bramborový salát, chuť mě ale přesto překvapila.

Na rozdíl od klasického salátu ten nakládaný využívá v receptu větší množství nakládané zeleniny. Kvašené nakládané okurky obsahují prospěšné bakterie, které podporují zdraví střev a trávicího systému, píše WebMD.

V nakládaných paprikách a cibulkách se pak v nálevu setkáte s kyselinou, která pomáhá předcházet žaludečním problémům, doplňuje Hub Pages.

Co budete potřebovat

Na přípravu nakládaného bramborového salátu si připravte kilogram brambor, 200 gramů nakládané cibule, 100 gramů nakládaných okurek, 100 gramů nakládaných paprik, 100 mililitrů oleje, 100 mililitrů octa, 2 lžíce cukru, lžíci soli, lžičku mletého pepře, pažitku a petrželku na ozdobu.

Pokud máte rádi další zeleninu, není problém přidat třeba hrášek či kukuřici. Moje rodina ale upřednostňuje jednoduché a nepřekombinované chuti, já se tedy držím tohoto receptu.

Jak na přípravu salátu

Brambory uvařte ve slupce doměkka. Nechte je vychladnout a oloupejte. Potom je nakrájejte na tenké plátky a vložte do větší mísy. Cibuli nakrájejte na kousky, pokud používáte nakládané jarní cibulky, přepulte je a přidejte k bramborám. Přidejte pokrájené okurky a papriku.

V menší misce smíchejte olej, ocet, cukr, sůl a pepř. Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil. Zálivku nalijte na brambory se zeleninou a opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience rovnoměrně obalily.

Salát přikryjte a nechte marinovat v lednici alespoň 2 hodiny, ideálně však přes noc. Občas promíchejte, aby se chutě dobře propojily. Před podáváním salát znovu promíchejte a případně dochuťte solí a pepřem. Volitelně ho nakonec ozdobte nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

Zdroj: Autorský recept, WebMD, Hub Pages

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz