Nakládané okurky jsou nejen výtečnou přílohou, ale také zdravou kuchyňskou ingrediencí. To stejné přitom platí i pro tzv. kvašáky.
Rozšíření nakládaných okurek
Kyselé okurky jsou typickým pokrmem české kuchyně, přičemž jsou u nás využívány stovky let. Spojovány jsou sice zejména s Moravou, ale populární jsou na celém našem území. Nepoužívají se však výhradně u nás, ale také v dalších zemích střední a východní Evropy. Často jsou konzumovány rovněž na Slovensku, Ukrajině, v Polsku a Rusku.
Nakládané okurky a kvašáky
Nakládané okurky jsou okurky zalité a zavařené ve sladkokyselém nálevu. Existuje však ještě jedna varianta – tzv. kvašáky. Rozdíl spočívá v tom, že zde se okurky konzervují za pomoci mléčného kvašení. Lák u obou variant každopádně obsahuje kopr, cibuli, mrkev, petržel a někdy i křen, stejně jako koření (celý pepř, bobkový list, hořčičné semínko), ocet a sůl. Ingredience se ale liší podle chuti.
Nakládačky v kuchyni
Nakládané okurky jsou lidovou delikatesou, která se u nás konzumuje stovky let. Naši předkové je milovali třeba na chlebu se sádlem, s cibulí a česnekem, což je velmi zasycující pokrm. V současné době se ovšem využívají jako vynikající doplněk k mnoha jídlům, a to především k pečeným a grilovaným masům i rybám anebo k luštěninám. Často se ale konzumují samotné k pivu či vínu.
Nakládané okurky a zdraví
Nakládané okurky i kvašáky obsahují mnoho cenných látek. Kladný vliv mají např. na trávení, neboť přispívají k správné funkčnosti střev. Navíc jsou doporučovány i při špatné náladě a pozitivně působí rovněž na imunitu. Kromě toho jsou vhodné i při hubnutí, a to především pro ty, kterým příliš „nejede“ čerstvá zelenina. Na druhou stranu byste neměli pít samotný lák, což by mohlo mít na trávicí soustavu naopak dosti neblahý vliv.
Kysané zelí je zásobárna cenných látek na zimu. To kupované ale může být problematické
Zajímavosti o nakládaných okurkách
- Nakládačky si můžete nejen naložit, ale také pořídit v mnoha obchodech. Často je přitom najdete pod názvem „Znojemské okurky“, protože pocházejí právě z této oblasti.
- Nakládané okurky i kvašáky nacházejí uplatnění při kocovině, neboť dokážou výtečně spravit chuť. Před večírkem je tedy mějte připravené v lednici (studené budou působit ještě lépe).
- Především při přípravě kvašáků se doporučuje okurky propíchat. Jinak z nich totiž bude stříkat šťáva. Takovým okurkám se ostatně říká „močáky“.
- Podle studie tureckých vědců nakládačky nemají tak kladný vliv na zdraví, jak se obecně předpokládá. Dokonce prý může být častá konzumace zodpovědné za rakovinu žaludku.
- Lák na nakládané okurky si v každém případě můžete připravit zdravěji. Na místo lihové octa použijte ocet jablečný a místo jedlé soli zvolte mořskou sůl.