Nakládaná zelenina podle Aleše Hámy: Hodí se jako příloha, vychutnáte si ji ale i samotnou

Zdroj: Profimedia

Ani Aleš Háma není pouze hercem a moderátorem. Věnuje se také vaření a umí se poměrně slušně ohánět i v kuchyni. V nedávné době představil fanouškům svou nakládanou zeleninu, kterou doma hojně využívá. Netrvalo dlouho a jeho sledující si řekli o recept.

Nakládaná zelenina se dá využít na mnoho způsobů. Někdo si ji dá rád jen samotnou jako salát, jiní si ji přidají jako oblohu, například k řízku s bramborami nebo k pořádnému steaku.

V lednici se vyplatí mít nějakou tu skleničku prakticky neustále, jakmile jedna dojde, hned si připravte další. Ušetříte si tak práci třeba v případě, že budete hostit větší skupinku lidí. Nandat připravenou zeleninu je mnohem snadnější než připravovat čerstvou.

Pro velký zájem

Háma byl zájmem o recept na jeho nakládanou zeleninu překvapený, když mu ale napsalo několik lidí, rozhodl se, že udělá fanouškům radost a podělí se. „Píšete si o recepis, tak tady ho máte,“ napsal.

Na kvašenou zeleninu podle Aleše Hámy budete potřebovat: zelí, okurku, mrkev, cibuli, česnek, květák, sůl, cukr pepř, olej, ocet a koření na nakládanou zeleninu.

Ruční práce

Aleš nejprve nakrájí zelí, přidá do něj trochu oleje a octa a asi 3 minuty směs mne rukama, aby se vše pořádně smíchalo. Následně přidá pepř a sůl a vše opět pořádně promíchá. Obecně bude potřeba směs hodně míchat rukama, aby se všechny suroviny dostaly všude.

Dále si nakrájejte okurku a mrkev na tenká kolečka. Cibuli doporučuje Háma najemno, květák pak rozlámat na malé růžičky. Česnek nakrájejte na kolečka. Veškerou zeleninu vmíchejte do zelí a opět rukama pořádně promněte.

Kdo chce, může na závěr přidat i chilli. „Všechno to pak nechám zhruba 3 hodiny ležet a nakonec ochutnám. A to je důležité, musí vám to chutnat. Takže pokud vám něco nesedne, přidejte sůl, pepř, cukr, jak je libo,“ radí herec.

Nakonec celou směs přendejte do sklenic s víčkem. Podle Hámy vám v lednici vydrží až 14 dní, konzumovat se dá pokrm ale prakticky ihned. On sám se může po zelenině doslova utlouct a dvě velké sklenice mu vystačí sotva na týden.

Zdroj: instagram

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz