Domorodí Australané se po tisíce let živili „jídlem buše“ (anglicky bushfood), což je pojem zastřešující stravu z místních plodů, semen, jedlých částí rostlin, hub a živočichů. Pojďme se na jejich tradiční stravu podívat blíže.
Pokrmy v souladu s přírodou
Domorodci byli lovci a sběrači, kteří lovili divokou zvěř, aby si opatřili maso, a sbírali ovoce, semena a hmyz pro každodenní stravu. Každé roční období, povětrnostní podmínky a zeměpisná poloha ovlivňovaly druhy dostupné potravy, takže jejich strava byla pestrá a vyvážená.
Ve střední Austrálii, kde se nachází oblast Watarrka, byl nedostatek vody, a tak domorodé kmeny, aby přežily, hledaly vodu v dutinách stromů a kořenů, v mokřadech a stálých vodních dírách, kterých bylo poměrně málo.
Od doby evropského osídlení se tradiční domorodá jídla a stravovací rituály postupně vytrácely. Níže uvádíme několik hlavních zdrojů potravin, které se v tradiční kultuře domorodců lovily a sbíraly.
Maso
Domorodí muži v rámci kmene byli obvykle zodpovědní za lov živé zvěře pro maso. Naštěstí pro ně bylo v celé australské buši k dispozici velké množství divoké zvěře.
Zvířata se lovila pomocí nástrojů, jako jsou malé dýky a oštěpy vyrobené z nabroušeného kamene. Mezi běžná zvířata, která Aboriginci lovili a jedli, patřili klokani, divocí krocani, vačice, emu, mravenečníci, ještěrky a hadi.
Chléb
Domorodé ženy kmene obvykle ručně pekly chléb. Nejprve získaly místní semena a daly je do velké nádoby. Poté pomocí mlýnských kamenů semena pomalu rozemlely a vytvořily mouku.
V průběhu procesu pak přidávaly malé kapky vody, aby vznikla pasta a poté těsto. Těsto se zahřívalo nad uhlíky ohně, dokud nebylo uvařené, a pak se podávalo kmeni.
Hmyz
Jedním z nejznámějších tradičních domorodých jídel je australský witchetty grub, což je housenka velkého dřevokazného motýla Endoxyla leucomochla.
Witchetty grub zůstává v Austrálii běžnou svačinou nebo doplňkem jídla a má vysoký obsah bílkovin a výživných látek. Mezi další hmyz, který australští domorodci konzumují, patří cikády a housenky.
Ovoce a semena
Velkou část tradiční stravy domorodců tvořilo původní ovoce a semena, která v dané oblasti přirozeně rostla. Druhy ovoce a semen závisely na ročním období a dostupnosti, ale mohly zahrnovat divokou mučenku, divoké pomeranče, rajčata z keřů, banány z keřů, švestky z keřů, semena mulgy a vaty. Australští domorodci také sbírali med a nektar od včel, mravenců, květin a stromů.
Zdroj: Watarrka Foundation, Australian Museum
Autor: Dominika Jandorová