Když v obchodě či v pekárně projdete kolem skořicových uzlů, možná se v duchu mlsně olíznete. Kombinace kynutého těsta s cukrem a skořicí? To zkrátka nikdy nemůže dopadnout špatně.
Málokdo si ale tuhle dobrotu troufne připravit doma. A to navzdory faktu, že příprava skořicových uzlů ve skutečnosti není vůbec složitá, jak se může na první pohled zdát.
Vychutnejte si domácí skořicové uzly
Na přípravě skořicových uzlů opravdu není nic složitého. Web Kitchenette radí použít pro přípravu těsta tyto suroviny: 250 ml vlažného mléka, 25 g čerstvého droždí, 500 g pšeničné mouky, 75 g třtinového cukru, 1 vejce, lžičku soli, lžičku mletého kardamomu, kůru z jednoho citronu a 75 g másla.
Podle webu Half Baked Harvest je na uzlech nejdůležitější jejich skořicovo-cukrový křupavý povrch. My ještě dodáme, že záleží také na náplni. Tu připravíte z těchto ingrediencí: 100 g másla, 100 g moučkového cukru a 15 g mleté skořice.
Postupu přípravy se nezalekněte
Do mísy dejte cukr, vlažné mléko a droždí. Lehce promíchejte a nechte vzejít kvásek. Poté přidejte všechny zbylé suroviny na těsto a promíchejte je tak, aby vám vzniklo těsto krásně spojené a hladké. Zakryjte jej utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Web The Hungry Lyoness doporučuje nechat těsto kynout pod potravinářskou folií klidně až do druhého dne – těstu tím jedině prospějete, ale tak dlouho čekat nemusíte.
Než vám těsto nakyne, připravte si náplň. Na té nic složitého není, zkrátka jen stačí smíchat všechny ingredience. Jakmile těsto vykyne, vyjměte jej a položte na moukou posypanou pracovní desku. Rozválejte ho do tvaru obdélníku o velikosti cca 30×40 cm. Celý povrch těsta potřete náplní.
Třetinu těsta nyní přeložte z jedné strany do středu, to samé udělejte i z druhé strany. Vznikne vám menší obdélník, který otočte o 90° a opět rozválejte do tvaru většího obdélníku. Ten poté nařežte na 12–16 pásů. Pás uchopte z každého konce mezi palec a ukazováček, stočte do spirálky a pak tuto spirálku pravou rukou volně omotejte okolo palce a ukazováčku levé ruky.
Konec motance vložte pod uzel, položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu vykynout. Poté uzlíky potřete vejcem a vložte je do trouby, kde je pečte na 200 °C zhruba 10–13 minut.
Zdroj: halfbakedharvest.com, Kitchenette.cz, thehungrylyoness.com, thesemisweetsisters.com
Autor: Natálie Kabourková