Když se řekne medovník, většina z nás si představí hříšně sladkou dobrotu. Dopřát si ho můžete téměř v každé restauraci, zachutnat dokáže malým i velkým. Jeho příprava je ale náročnější a málokdo se doma pustí do přípravy pravého medovníku.
Pokud i vám medovník chutná, můžete si ho koupit v obchodě. Jeho cena nebývá nejnižší, proto se mnohým zdá cenově přijatelnější upéct si doma nepravý medovník. Chutná výborně a jeho příprava vám nezamotá hlavu.
Kde se vzal pravý medovník?
Když už se zmiňujeme o přípravě falešného medovníku, možná by stálo za to zmínit, který je ten pravý a odkud se vzal.
Podle webu Medovník je tento dort první svého typu. Na trhu byl v Česku uveden v roce 1997. O rok dříve jej při jedné slavnostní příležitosti poprvé představila paní Marianna Chibovská. Ta vyrobila svůj pravý tradiční medovník.
Jak se od sebe liší pravý a falešný medovník?
Medovník nemáme rádi jen tady u nás. Podle webu Euro Zprávy si medovník zamilovali i obyvatelé Spojených arabských emirátů, a to dokonce natolik, že jeden obchodní řetězec během postního měsíce ramadánu denně prodá 3000 těchto dortů z medových plátů.
Nedílnou součástí pravého medovníku je med. Tím se liší od falešného, kde je tato surovina nahrazována například salkem. Rozdíly byste našli i při způsobu výroby.
Recept na falešný medovník
Pokud máte rádi sladké recepty, můžete si doma připravit falešný medovník podle webu iPrima. Na přípravu potřebujete 1 balení máslových sušenek, 1 kelímek 30% smetany, hrst vlašských ořechů a borůvky na ozdobu.
Smetanu vyšlehejte. Vezměte dortovou formu, na jejíž dno vyskládejte vrstvu máslových sušenek. Potřete je šlehačkou a tímto způsobem vytvořte několik vrstev. Poslední vrstva by měla být šlehačková. Na závěr vše posypte hrstí namletých vlašských ořechů a dejte ztuhnout do lednice.
Lotusový medovník s mascarpone
Web Bláznivá Máma doporučuje lotusový medovník z oblíbených sladkých sušenek. Potřebujete na něj 3 balení sušenek, 2 smetany ke šlehání, 2 tvarohy nebo mascarpone, 2 balíčky vanilkového cukru a 2 polévkové lžíce moučkového cukru.
Sušenky skládejte do ideálně hranaté formy. V misce smíchejte tvaroh (mascrapone), šlehačky a oba cukry. Společně vyšlehejte. Polovinu náplně nalijte do formy na vyskládané sušenky. Na vrstvu krému znovu položte patro sušenek a zalijte je zbytkem krému.
Zbytek sušenek vložte do mixéru a rozdrťte je. S nadrcenými sušenkami posypte povrch moučníku a vložte ho do lednice, kde krásně ztuhne.
Zdroj: medovnik.cz, eurozpravy.cz, prima.iprima.cz, blaznivamama.cz
Autor: Natálie Kabourková