S Novým rokem se pojí jídlo, které někteří z nás příliš nemusí, jiní si na něm nicméně pochutnají. Čočka je tradiční pokrm, který by se měl 1. ledna konzumovat ve všech rodinách. Víte ale, co byste naopak jíst neměli a proč?
V České tradici se čočka na Nový rok jí především proto, že se věří, že přinese peníze a prosperitu v nadcházejícím roce. Tato pověra vychází z podobnosti čočky s drobnými mincemi. Jak čočka při vaření nabobtná, tak by měly růst i naše finance, píše Apetit.
Podobné tradice v dalších zemích
Čočka se u nás nejčastěji konzumuje klasicky na kyselo, přidává se k ní kyselá okurka a kousek uzeného masa. Někteří lidé ale připravují také čočkovou polévku nebo různé luštěninové saláty.
Zajímavé je, že podobné tradice spojené s čočkou najdeme i v jiných evropských zemích. Například v Itálii se jí pokrm zvaný cotechino con lenticchie, což je čočka s vepřovým masem, uvádí Mashed.
Kromě čočky se tradičně 1. ledna konzumuje také vepřové maso, které symbolizuje blahobyt a hojnost, šunka, chléb s medem, který má přinést sladký rok, křen pro zdraví a sílu a v neposlední řadě také jablka pro krásu.
Vyhněte se některým druhům masa
O tom, co by se na Nový rok konzumovat mělo, víme všichni. Znáte ale také pověry o tom, co by se naopak první den v roce jíst nemělo a proč? Tak například ryby byste jíst neměli, protože by vám mohlo uplavat štěstí, vysvětluje Delish.
Stejně tak se vyhněte masu kuřecímu, ale i huse nebo kachně. Jakákoli drůbež totiž znamená, že vám v novém roce štěstí uletí. V neposlední řadě nejezte ani maso králičí. Podle pověry byste se totiž potom mohli celý rok plašit právě jako tato zvířata, doplňuje Dishing With Diane.
Zdroj: Mashed, Atlas, Delish, Mental Floss, Dishing With Diane, Apetit
Autor: Šárka Cvrkalová