Na cizrnových karbanátcích si pochutnají nejen vegetariáni. Připravte si je snadno a rychle

Zdroj: Shutterstock

Když jsem se chystala trávit silvestr a letošní Nový rok u známých, měla jsem trochu obavy z toho, že jsou vegetariáni. Nedovedla jsem si představit, co budeme tři dny jíst, když nebude žádné maso. Nakonec jsem ale byla velmi mile překvapená a musím říct, že i jako milovník masa jsem si oblíbila především cizrnové karbanátky.

Dýňová polévka a čočkové lasagne mě uchvátily, pak se ale jeden den na stole objevily smažené kuličky, u kterých jsem si nebyla jistá, co od nich čekat. Kamarádka mě poučila, že jde o cizrnové karbanátky.

Jakmile jsem je poprvé ochutnala, bylo mi jasné, že si na ně musím vzít recept a jednou za čas si je připravit i doma. Jde jednoduše o jídlo, na kterém si pochutnají nejen vegetariáni.

Snadný recept

Na přípravu cizrnových karbanátků budete potřebovat 250 gramů cizrny, jednu cibuli, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 3 lžíce ovesných vloček, 2 vajíčka, majoránku, petržel, sůl, pepř, hladkou mouku a strouhanku.

Důležité je si jídlo připravit částečně už den předem. Cizrna by se totiž měla přes noc máčet ve vodě. Druhý den ji pak uvařte doměkka.

Najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek orestujte na pánvi a přidejte k uvařené cizrně.

Vše pak rozmixujte ponorným mixérem a dobře promíchejte. Následně přidejte vločky, směs osolte a opepřete a nechte asi 20 minut stát, aby vločky změkly. Pak z těsta připravte karbanátky, které obalte v mouce, vajíčku a strouhance a smažte na oleji dozlatova.

Domácí BBQ omáčka

Cizrnové karbanátky jsou trochu suché, a je proto ideální si k nim připravit něco, do čeho je budete namáčet. Společně s receptem na samotné kuličky jsem od kamarádky dostala také recept na domácí barbecue omáčku.

Tu si připravíte z cibule, česneku, chilli papričky, konzervovaných rajčat, třtinového cukru, jablečného octa a rajčatového protlaku.

Cibuli a česnek orestujte, smíchejte s ostatními surovinami a povařte. Omáčka je hotová během pár minut.

Cizrnové karbanátky její mírně ostrou chuť zjemní a omáčka zase dopomůže tomu, aby byly krásně vláčné a v puse se nedrolily.

I když jde o čistě vegetariánský recept, věřím tomu, že si na něm pochutná úplně kdokoli.

Zdroj: autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz