Bez sporáku se žádná domácnost neobejde. Zatímco někde se vaří jen tak sporadicky, jinde by správná hospodyňka potvrdila, že se u nich plotna ani nestihne zastavit. Všechny pečené, smažené i vařené dobroty zpravidla vznikají právě s pomocí tohoto běžného spotřebiče.
Pokud i u vás doma jede sporák doslova na plné obrátky, určitě často řešíte jeho znečištění. Můžete si dávat sebevětší pozor, ale nějakému tomu ušpinění se během vaření či smažení zkrátka nevyhnete. Na údržbu sporáku ale nepotřebujete drahé prostředky. Poradíme vám daleko levnější řešení.
Jedlá soda je nedocenitelný pomocník
Pokud něco nesmí svědomité hospodyňce v domácnosti chybět, pak je to jedlá soda. Často podceňovaná surovina dostupná doslova za hubičku.
Máte doma jedlou sodu? Pokud aktivně přikyvujete, že ani vám doma nechybí, pak jste právě odhalili skvělého pomocníka na vyčištění trouby.
Vyrobte si pastu z jedlé sody
„V malé misce smíchejte 1/2 šálku jedlé sody s několika lžícemi vody. Upravte poměr podle potřeby, dokud nebudete mít roztíratelnou pastu,“ radí thekitchn.com.
Poté rozetřete pastu po celém vnitřním povrchu vaší trouby, držte se mimo topná tělesa. Směs jedlé sody nechte odpočívat alespoň 12 hodin nebo ideálně přes noc.
Po uplynutí doby vezměte vlhkou utěrku a vytřete co nejvíce zaschlé pasty z jedlé sody. Dejte trochu octa do rozprašovače a nastříkejte všude tam, kde ještě vidíte zbytky jedlé sody v troubě. Ocet bude reagovat s jedlou sodou a jemně pění.
S pomocí hadříku nebo houbičky troubu vyčistěte. Nečistoty se pustí snadno, v případě potřeby se nebojte trochu přitlačit.
Pomoci může i citronová šťáva
Citronová šťáva je díky své kyselé povaze jedním z několika ideálních přírodních čističů pro váš sporák. Pohltí nečistoty a nebojí se skvrn.
„Když spojíte citronovou šťávu s čisticí silou jedlé sody, získáte jeden z několika špičkových domácích prostředků na čištění sporáku,“ odhaluje tipsbulletin.com.
Smíchejte citronovou šťávu s jedlou sodou. Směs nalijte do lahvičky s rozprašovačem a sporák postříkejte, šetřit nemusíte.
Nechte pár minut působit, poté vezměte hadřík nebo ještě lépe houbičku a zbavte se nečistot. Pokud se špína nebude chtít pustit, nechte směs citronové šťávy a jedlé sody působit o něco déle.
Zdroj: thekitchn.com, tipsbulletin.com
Autor: Karolína Nezbedová