S kašlem se potýkáme během celého roku, ale je pravda, že na podzim, a především teď v zimě nás dokáže potrápit přece jen o něco více. Nahrává tomu nejen samotné počasí, ale také přechody z tepla do zimy. Svoji roli hrají i další faktory.
Když máme kašel, jako první nás napadne sáhnout po nějakém volně prodejném sirupu, pro který si zaběhneme do lékárny – nebo když je nám hodně zle, vyšleme někoho z rodiny. Co když ale jde proti kašli bojovat i jinak?
Na přírodní lék sázely už naše babičky
Nejednou se v životě spoléháme na rady a postupy, které zastávaly už naše babičky. Ty přece moc dobře věděly, co dělají, a s mnoha problémy si uměly poradit i bez prášků a v nich obsažené chemie.
A cibulový sirup není žádná výjimka. Možná si pamatujete, že vám ho babička jako malému dítěti vnucovala právě tehdy, kdy vás sužoval kašel.
Proč se na něho nespolehnout i teď? Pokud patříte k lidem, kteří dávají přednost přírodním postupům léčby, pak není nad čím váhat.
Cibule, citron a med
Existuje vícero receptů na cibulový sirup. Web magdascauldron.com preferuje výrobu sirupu z cibule, citronu a medu.
Dvě středně velké cibule oloupejte a nakrájejte na hrubší kousky. Šťávu z celého citronu smíchejte s deseti polévkovými lžícemi medu a nalijte na cibuli.
Sklenici uzavřete a nechte 24 hodin na teplém místě. Následující den stačí přecedit a vzniklý sirup poté skladovat v lednici.
Recept na cibulový sirup s cukrem
Na výrobu cibulového sirupu proti kašli budete potřebovat dvě středně velké cibule, půl hrníčku cukru a čistou nádobu.
Web food.com radí navrstvit kolečka cibule do sklenice a nasypat do ní takové množství cukru, aby byla celá cibule kompletně ponořená.
Jakmile bude sklenice plná, zavíčkujte ji a můžete s ní zatřepat, což prospěje tomu, aby se cibule dobře obalila cukrem.
Jak sirup proti kašli užívat?
Cibulový sirup užívejte třikrát denně po lžičkách. Tuhle přírodní pomoc proti kašli mohou užívat i děti, protože na cibulovém sirupu není vůbec nic špatného.
Někoho může odradit chuť. Je pravda, že cukr i med dodají sirupu sladkost, ale pořád v něm bude cítit cibule. To zejména dětem nemusí být dvakrát po chuti.
Zdroj: food.com, magdascauldron.com
Autor: Karolína Nezbedová