Pokud někdy pojedete na dovolenou do některé z asijských zemí, rozhodně se předem připravte na to, že vás v tamní kuchyni čekají velmi netradiční zážitky. Jedním ze skutečně ojedinělých nápojů, který zde můžete ochutnat, je i takzvané myší víno. Málokdo na něj ale má žaludek.
Kromě toho, že myší víno přijde mnoha lidem nechutné, považují také jeho přípravu za velmi nemorální. Nápoj se totiž dělá tak, že se do alkoholu vhodí čerstvě narozené malé myši, které se v něm následně utopí, popisuje Mapotic.
Elixír mládí
Myší víno se v minulosti používalo jako lék. Lidé věřili tomu, že dokáže nápoj pomoci od psychických problémů, ale také zbavit téměř jakýchkoli bolestí.
Navíc měl také tento elixír pomoci lidem od stárnutí. Podle webu Times of India v minulém století velká část asijské populace věřila tomu, že jde skutečně o jakýsi nápoj mládí. Dnes tomu tak už sice není, přesto ale mnoho lidí považuje myší víno za velmi zdravé.
Drahé a nechutné
Víno se připravuje tak, že se do alkoholu naloží myši, které jsou předtím pečlivě vybírány, aby se do nápoje nedostal nějaký nezdravý jedinec. Poté, co se mláďata utopí, nechávají se v uzavřené sklenici až dva roky kvasit, popisuje Texas Real Food.
Následně se víno prodává za velké peníze, pokud byste ho tak chtěli ochutnat, dovolená se vám výrazně prodraží. V restauracích se často víno podává přímo ze sklenice s mrtvými zvířaty.
Kromě toho, že proti tomuto nápoji bojuje mnoho ochránců zvířat a řadě lidí se zvedá žaludek už jen při popisu jeho přípravy, není podle všeho víno ani moc chutné. Ti, kdo s ním mají nějaké zkušenosti, popsali jeho chuť jako chuť benzínu.
Zdroj: Times of India, Texas Real Food, Mapotic
Autor: Šárka Cvrkalová