Musaku jsem poprvé jedla u jednoho svého kamaráda před několika lety. Zajímavé zapečené jídlo mi zachutnalo, a poprosila jsem ho proto o recept. A on mi prozradil, že jde o řecké jídlo, které ho naučili jeho zahraniční příbuzní.
Jídlo je syté, zdravé a kombinuje netradiční chuti. Kdyby mi dříve někdo řekl, že budu zapékat brambory se skořicí, nejspíš bych si klepala rukou na čelo. Ale po ochutnání tohoto jídla už vím, že někdy na první pohled neslučitelné ingredience mohou vykouzlit dokonalou harmonii chutí.
Lilek, brambory a skořice
Na přípravu musaky budete potřebovat 5 větších brambor, olivový olej, 2 cibule, 300 gramů mletého masa, skořici, oregano, 3 stroužky česneku, plechovku konzervovaných rajčat, červené víno, 2 lilky, máslo, 2 lžíce mouky, 100 mililitrů mléka, 100 mililitrů smetany, 30 gramů parmazánu, sůl a pepř.
Ačkoli se může na první pohled zdát, že je surovin opravdu hodně, většinu z nich seženete zcela bez problémů. Samotná příprava jídla je potom velmi snadná.
Recept na musaku
Na pánev dejte olej a opečte na něm dozlatova najemno pokrájenou cibuli. Přidejte maso, koření a česnek. Po krátkém opékání přidejte rajčata a vše podlijte vínem. Pod pokličkou nechte pokrm probublávat.
Lilky pokrájejte na kolečka a dejte na 20 minut péct na 180 °C. Mezitím pokrájejte na kolečka také brambory. Ty vyrovnejte do zapékací mísy, přidejte masovou směs a pečené lilky. Vrstvy opakujte, dokud nemáte mísu plnou.
Jídlo dejte péct na 150 °C na 15 minut. V kastrůlku na plotně smíchejte máslo, smetanu a mouku, přidejte nastrouhaný sýr a směsí pak přelijte musaku. Dopékejte ji asi 10 minut, dokud sýr neztuhne. Pokrm se podává zdobený čerstvou bazalkou.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová