Inuitské legendy vypráví, že velryby, tuleni i mroži plavající v severních vodách bývali svého času prsty bohyně moře Sedny. Sedna byla dívka, které otec vystrašený blížící se bouří na moři usekl prsty, když se snažila držet okraje lodě.
Věřilo se, že je Sedna pomstychtivá a že klíčem k usmíření s ní je hluboká úcta ke zvířatům, kdysi kouskům samotné bohyně. Tahle pověra se prolíná do etického zabití a následného požití celého zvířete – v tomto případě konkrétně velryby.
Jak vznikl muktuk a co to vlastně je?
Právě jedním z takových pokrmů, které slouží jako usmíření s bohyní pomsty, je muktuk. V rámci tohoto pokrmu se používají i takové části zvířete, nad kterými by většina společnosti ohrnula nos.
Muktuk je hluboce tradiční inuitské jídlo skládající se z kůže a tuku velryby. V závislosti na domorodé kultuře může jít o různé druhy velryby.
Jiná velryba – jiná podoba
S ohledem na konkrétní druh velryby se může lišit i podoba výsledného pokrmu. „V závislosti na typu velryby může muktuk vypadat jako černá čepice kůže s měkkým, růžovo-bílým tukem nebo jako pruhované vrstvy šedé, bílé a růžové – jako vepřový bůček,“ vysvětluje atlasobscura.com.
Lišit se může také chuť. Kdo muktuk ochutnal, ten se vyjádřil i o žvýkavosti velrybí kůže, kdy se musíte snažit, abyste ji pořádně rozžvýkali.
Jedno z nejodpornějších jídel na světě?
Podle mnohých toto jídlo mající podobu velryby nakrájené na kostičky patří mezi nejodpornější jídla na světě.
Podává-li se ve své typické formě, pak je jeho chuť ořechová a olejová. Někde ale muktuk podávají nakládaný, jinde smažený a jinde se zase setkáte s muktukem podávaným se sójovou omáčkou.
„Je to fascinující jídlo, ale rozhodně jej nelze popsat jako lahodné,“ popisuje travelfoodatlas.com. Určitě to není pokrm pro slabé povahy.
Má i něco do sebe
Abychom však tohle netypické jídlo, které mnohým dokáže hýbnout žaludkem už jen při pouhé představě, jen nehanili, zmíníme se o jeho pozitivní stránce.
Měli byste totiž vědět, že muktuk je výborným zdrojem vitamínu C, který je prospěšný především pro náš imunitní systém.
Velrybí tuk, který je nedílnou součástí tohoto pokrmu, je zase známý jako zdroj vitamínu D. Jsou ale i chutnější způsoby, kterými lze tělu tyto dva vitamíny dopřát.
Zdroj: atlasobscura.com, travelfoodatlas.com
Autor: Karolína Nezbedová