Muktuk: Tradiční inuitské jídlo z velryby je obdivováno i kvůli legendám

Zdroj: Lisa Risager, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

Muktuk je pokrm, který se připravuje z velryby. Už to samo o sobě mnohé nadšence láká. Daleko zajímavější ale je, že je také opředeno mnoha legendami. Právě proto je mnohými vyhledáváno. Vyzkoušeli byste ho také?

Podle inuitských legend byli kdysi tuleni, velryby a mroži považováni za prsty bohyně moře Sedny. Sedna byla dívka, které její otec usekl prsty, když se snažila držet okraje jeho lodi. Zvířata v severních vodách jsou od té doby často považována právě za tyto useknuté ostatky bohyně.

Muktuk

Muktuk je jídlo, které se připravuje z velrybího masa. Pro mnoho lidí je z výše zmíněných důvodů posvátné. Na druhou stranu se ale dělá i z částí těla ryby, které by většina z vás nejspíš v kuchyni nevyužila.

Hlavními přísadami při přípravě muktuku je kůže a tuk velryby, uvádí Mashed. Podle toho, o jakém typu velryby se bavíme, je potom jídlo vždy trochu jiné. Někdy připomíná vepřový bůček, jindy spíše jemné maso lososa.

Odporné

Mnoho lidí, kteří jídlo v minuloti ochutnali, potvrdilo, že nemá příliš dobrou chuť. Většinou je hodně cítit po rybině, a navíc je kůže velryb velmi tuhá, takže se špatně kouše, vysvětluje Travel Food Atlas.

Na mnoha místech světa se jídlo podává jednoduše bez dochucení. Někde ho ale doplňují citronovou šťávou či mletými ořechy. Ačkoli ho většina lidí popisuje jako odporné, je přesto uznávané. Proč?

Kromě toho, že lidé věří pověrám o bohyni a chtějí se posilnit masem přímo z jejího těla, pravdou je i to, že má velrybí maso velké množství vitamínu C. Rybí tuk dále obsahuje velké množství vitamínu D. Pokrm tak je ve skutečnosti velmi zdravý.

Zdroj: Travel Food Atlas, Atlas Obscura, Mashed

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz