Mortadela je především na Slovensku oblíbený salám pocházející z Itálie, který se ale i u nás dá koupit v kterémkoli obchodě. Suroviny na jeho přípravu se mohou u jednotlivých verzí mírně lišit. Pokud si chcete být stoprocentně jisti tím, co v něm najdete, připravte si ho raději sami doma.
Mortadela se běžně používá jako salám, který se krájí na chleba nebo se jím zdobí chlebíčky. Využití má ale více. Může se například nakrájet na větší kousky a obalovat. Díky své měkké konzistenci se dobře strouhá i do pomazánek.
Recept na mortadelu
Na přípravu domácí mortadely budete potřebovat kilogram vepřového bůčku, 5 vajíček, 3 stroužky česneku, lžičku soli, půl lžičky muškátového oříšku, lžičku čerstvě mletého pepře a červenou mletou papriku.
Maso rozemelte v mlýnku najemno. Přimíchejte do něj utřený česnek, vejce, sůl, muškátový oříšek a pepř. Vše dobře promíchejte a nechte 24 hodin odležet v ledničce, aby se chutě dobře propojily.
Jak mortadelu správně uvařit
Směsí po odležení naplňte sáček na tlačenku. Ten seženete téměř v každém uzenářství. Připravený salám vložte do hrnce s vařící vodou a stáhněte plamen na minimum.
Takto pod pokličkou mortadelu vařte zhruba 90 minut. Poté salám vytáhněte a nechte vychladnout. Na závěr ho dobře osušte a obalte ho v červené paprice, která mu dodává jeho typickou chuť a po nakrájení vytváří jeho krásně červené kraje.
Zdroj: Italy Magazine, Smoking Meat Forums, Chrizzos Club Scene
Autor: Šárka Cvrkalová