Mořské řasy jsou zeleninou, která sice chuťově nemusí sednout každému, přesto by se měla stát pevnou součástí našeho jídelníčku. Málokde totiž najdete takové množství minerálů a dalších účinných látek!
Mořské řasy v dějinách lidstva: nejdéle se používají v oblasti Pacifiku
Mořské řasy využívají lidé opravdu dlouho, a to v mnoha oblastech světa. Ačkoli jsou nejčastěji spojovány s Dálným východem (východní a jihovýchodní Asie), kde se asi skutečně používají nejdéle, stovky let nacházejí uplatnění rovněž na dalších kontinentech, a to včetně Evropy. Přesto jsou tradiční součástí především japonské kuchyně, ačkoli se stejně dlouho mohou používat rovněž na čínském a korejském pobřeží, stejně jako na Havaji (ostrov v Tichém oceánu). Po tisíce let se zkrátka jedná o nedílnou součást jídelníčku mnoha přímořských národů.
Jaké mořské řasy lze ochutnat v České republice?
Už samotný název „mořské řasy“ říká, že se jedná o zelené řasy, chaluhy a ruduchy, které se vyskytují ve slané vodě. Vzhledem k tomu, že Česká republika mořským pobřežím nedisponuje, používání plodů moře u nás nebylo dlouho rozšířené, a když už, cestu si k nám „našly“ především ryby. Mořské řasy si lze dnes ale pořídit čím dál častěji, a to především v obchodech se zdravou výživou. Zakoupit si přitom lze mnoho druhů. Nejčastěji se jedná o dulse, nori, wakame, kombu, arame, agar či kelp. Jako ingredience se přitom samozřejmě často používají i v asijských restauracích.
Mořské řasy jako „elixír života“? Rozhodně ano!
Mořské patří mezi potraviny, u nichž lze nalézt jednu z nejvyšších koncentrací živin vůbec. Nikoli náhodou jsou proto někdy označovány jako „elixír života“. Obsahují přitom zejména minerální látky, kterých se v nich vyskytuje 15krát více než v jiné zelenině. Určité minerály navíc v takovém množství neobsahují ani živočišné produkty. Mořské řasy totiž obsahují 10krát více vápníku než kravské mléko a dokonce i mnohem více železa než masné výrobky. Zároveň se v nich vyskytuje chlorofyl, bílkoviny,a ještě k tomu působí zásadotvorně, takže není žádný div, že jejich pravidelná konzumace je účinnou prevencí proti mnoha civilizačním chorobám!
Kuchyňské využití mořských řas: na chuť si musíte zvyknout
Vzhledem k tomu, že na konzumaci mořských řas nejsme ve střední Evropě tak úplně zvyklí, může některým lidem chvíli trvat, než si na jejich chuť zvyknou. V každém případě je lze použít do zeleninových salátů, polévek, pomazánek i jako přísadu do dalších jídel. Chcete-li tedy v kuchyni vyzkoušet novou a zdravou ingredienci, existuje jen málo lepších možností. Doplňme, že jsou mořské řasy nedílnou součástí suši, tedy jednoho z nejznámějších jídel japonské kuchyně.
Zajímavosti o mořských řasách
- Mořské řasy jsou nejen prevencí proti civilizačním chorobám, ale kladně působí rovněž na trávení, rozpouštění tuků anebo hladinu cholesterolu.
- Díky vysokému obsahu minerálů se v mořských řasách vyskytuje velké množství elektrolytů, které zajišťují hydrataci buněk. Jedná se tedy o výtečný doplněk stravy pro sportovce!
- Mořské řasy většinou seženete sušené. Po spaření horkou vodou přitom výrazně přiberou na objemu. S jejich množstvím to tedy nepřehánějte, ač se vám může zdát, že jich do určitého pokrmu přidáváte málo.
- Na řasách se někdy může objevit šedobílý povlak. V takovém případě se nemusíte obávat, že něco není v pořádku. Jedná se totiž pouze o vysráženou mořskou sůl.
- Z mořských řas je získáván agar, což je přírodní želatinový přípravek. Mohou jej přitom používat i vegani, neboť pochopitelně není živočišného původu.