Řadíte se mezi milovníky jablek a sladkého? Pak pro vás máme dobrou zprávu! Monika Absolonová totiž neexceluje jen na jevišti, ale také v kuchyni, a podělila se o svůj recept na vynikající jablečný koláč.
Monika Absolonová není jen muzikálovou zpěvačkou a herečkou, je také maminkou dvou synů. A proto se musí umět v kuchyni otáčet. Čtyřicetišestileté zpěvačce to však nevadí, peče a vaří ráda.
Stejně jako její legendární písničky je pověstná i její vánočka, kterou pekla nejen pro svou rodinu, ale také mnohé celebrity, včetně několikanásobného držitele Zlatého slavíka Karla Gotta.
Recept na sypaný jablečný koláč je velmi jednoduchý
A že vařit a péct umí opravdu skvěle. Můžete se o tom přesvědčit sami tím, že vyzkoušíte její recept na sypaný jablečný koláč, o který se s fanoušky podělila na svém instagramu.
Ten si Monika vypůjčila od své kolegyně Lucie Kocman, kterou můžete znát z pořadu Královny pořádku. A jak název napovídá, koláč bude plný jablek, což se zrovna na podzim skvěle hodí.
A i když zrovna nepatříte mezi mistry pekaře, nemusíte věšet hlavu. Recept je prý tak jednoduchý, že ho zvládne úplně každý, i ten, kdo jinak vůbec nepeče.
Připravte si hodně jablek
Na sypaný jablečný koláč budete potřebovat: 2,5 kilogramu jablek, 230 gramů hrubé mouky, 150 gramů hnědého cukru, jeden prášek do pečiva, jeden vanilkový cukr a jeden skořicový cukr.
Dále si připravte asi 150 gramů vychlazeného másla a plátky mandlí nebo nahrubo nasekané ořechy na posypání.
Nejdříve oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Poté v míse smíchejte hrubou mouku, prášek do pečiva a hnědý, vanilkový i skořicový cukr.
Teď už stačí jen vrstvit
V dalším kroku vyložte kulatou dortovou formu pečicím papírem. Pak už stačí jen vrstvit. Na dno rozprostřete polovinu nastrouhaných jablek, vznikne tak jakýsi koláč naopak. Následně je posypte polovinou připravené směsi s moukou.
Na ni rovnoměrně rozložte zbylá jablka a opět zasypte druhou polovinou moučné směsi. Povrch ještě posypejte mandlemi či ořechy, přidejte na plátky nakrájené či nastrouhané máslo a dejte do vyhřáté trouby. Koláč pečte na 180 ºC asi 40 minut dozlatova.
Dejte si záležet na servírování
Monika přidala také návrh na servírování: vykrojený trojúhelníček koláče podávejte na keramickém talíři, který můžete ještě dozdobit kopečkem šlehačky a lístkem meduňky či máty. K tomuto dezertu se skvěle hodí víno, vybírejte však sladší, které krásně doplní chuť koláče.
Recept na koláč však není jediným, o který se zpěvačka podělila s fanoušky na svém instagramovém účtu. Pravidelně sdílí i další jednoduché a chuťově dokonalé recepty.
Zdroj: magazin.recepty.cz, vinovnici.cz, instagram.com
Autor: Silvie Grulichová