Mokré rizoto. Rychlý a nenáročný oběd pro milovníky rýže a zeleniny

Zdroj: photo by Simone_ph pixabay.com

Když se řekne rizoto, většina z nás si stále vybaví takové to klasické nažloutlé školní rizoto, které se servíruje s kyselou okurkou a nastrouhaným sýrem. Osobně nejsem jeho fanouškem. Tohle zeleninové rizoto jsem si ale zamilovala.

Rýži v rodině milujeme, vaříme ji proto často. Tento pokrm spojuje rýži se zeleninou a masem, jedná se tak o plnohodnotný oběd. A zcela jistě si na něm pochutnají děti i dospělí.

Zelenina plná vody

Na přípravu pokrmu budete potřebovat rýži, doporučuji spíše dlouhozrnnou než jasmínovou či basmati, dále si připravte kuřecí prso a zeleninu dle vašich preferencí. Obvykle používám cibuli, tak dvě papriky, dvě rajčata, cuketu, můžete přidat i kukuřici. Je dobré použít takovou zeleninu, která při vaření pustí trochu vody a hezky změkne.

Maso si pokrájejte na kostičky, cibuli najemno. Připravte si velký hrnec, počítejte s tím, že rýže hodně nabyde. Maso na oleji osmahněte, aby se zatáhlo, přidejte k němu cibuli a společně smažte.

Jakmile cibule zesklovatí a maso se zatáhne, přidejte do hrnce pokrájenou zeleninu. Doporučuji vše pokrájet na zhruba stejně velké kostičky, aby byla následná konzumace pro všechny co nejpříjemnější.

Když zelenina pustí trochu vody, můžete do hrnce přidat hrnek propláchnuté rýže. Vše zamíchejte a zalijte dvěma hrnky vody. Množství samozřejmě můžete upravit podle počtu porcí, ale na jeden díl rýže použijte dva díly vody. Vše trochu osolte a opepřete.

Použijte koření

Hrnec přiklopte pokličkou a nechte na středním stupni vše vařit, dokud rýže nezměkne. Pokrm průběžně kontrolujte, aby se vám rýže na dno nepřipálila. Pokud se vám bude zdát, že je vody v hrnci málo, klidně přidejte. Zelenina by ale měla pustit vody dostatek, takže by se pokrm neměl připalovat.

Cílem je, aby jídlo nebylo suché, ostatně proto se tomuto rizotu říká mokré. Díky zelenině by skutečně mokré být mělo. Při ochutnávání, zda je rýže již hotová, můžete pokrm dochutit vámi zvoleným kořením. Moje maminka například při vaření tohoto rizota používá trochu kari, já osobně si vystačím jen s trochou soli a pepře.

Jakmile je rýže měkká, máte hotovo a můžete servírovat. Na talíři můžete pokrm dozdobit obligátním strouhaným sýrem, ale není to zapotřebí. Jídlo je vydatné a chutné i tak.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Anna-Marie Malínková

Přidat na Seznam.cz