Už jste vyzkoušeli zeleninové nudle? Že je neznáte? Tak si o nich pojďte něco přečíst. Možná totiž pak zjistíte, že jiné nudle už ani nechcete.
Jedná se o velmi moderní bezlepkový pokrm, který navíc chutná. A co je na tom to nejlepší – využijete na ně třeba cukety, kterých je teď tak trochu nadbytek.
Jak nudle vyrobit?
Na nudle můžete použít v podstatě jakoukoliv zeleninu, nejvhodnější jsou mrkve, dýně, brambory či zmíněné cukety.
Cukety jsou navíc ideální, protože jsou rovné a dostatečně dlouhé, a tedy z nich nudle zvládne i začátečník.
Můžete však zvolit jakoukoliv jinou výše zmíněnou zeleninu, kterou nejprve řádně očistíte a poté pomocí spirály nebo speciální škrabky vytvoříte dlouhé nudle. Spirála vypadá tak trochu jako ořezávátko a můžete zde měnit tloušťku nudlí od 3 do 6 mm.
Pokud nemáte nic zmíněného doma, postačí obyčejná škrabka, se kterou ale uděláte jen tenké nudle.
Měkké středy zeleniny nechejte a použijte je třeba na vývar či na nějaké pyré. Nudle se snažte dělat stejně tlusté a stejně dlouhé.
Skladování a konzumace
A teď úplně to nejlepší na zeleninových nudlích – nemusíte je dlouze vařit! Vytvořené nudle dejte do vzduchotěsného obalu a uložte do ledničky, kde vydrží až několik dní.
Před konzumací je stačí lehce osmahnout na oleji nebo je ohřejete v páře a můžete jíst. Zeleninové nudle se doporučuje solit až na talíři, aby zelenina nepustila vodu. Nudle pak vypadají na talíři méně chutně.
Zeleninové nudle můžete podávat třeba s kuřecím masem, rajčaty či klidně s pestem. Kreativitě se zde meze nekladou.
Zdroje: Toprecepty, Love my salad, Prostřeno
Autor: Soňa Jiroutová