O Vánocích mnoho lidí počítá s tím, že pár kilogramů přiberou. A po svátcích jsme potom zklamaní, protože je to obvykle o něco víc, než jsme čekali. Pečení cukroví ale kvůli tomu omezovat nemusíte. Dá se totiž udělat i zdravě.
Velká část druhů cukroví při přípravě využívá velké množství cukru, másla, nebo dokonce sádla. Jde to ale i jinak. Máme pro vás pár tipů na to, jak si letos připravit cukroví o něco zdravěji.
Nahradit se dá cukr i kakao
Klasický bílý cukr nepatří ke zdravým surovinám. Mnoho lidí si myslí, že nahradit ho třtinovým pomůže. A mírně opravdu ano, jenže ve velkém množství je i ten pro zdraví škodlivý. Existují však různá sladidla.
Při přípravě cukroví využijte med, melasu, javorový sirup nebo stévii. Ta je mnohonásobně sladší než cukr a přitom velmi zdravá. Kakao můžete v receptech nahradit surovinou zvanou karob, která chutná skoro stejně, je ale mnohem zdravější.
Při přípravě cukroví vsaďte také na zdravé mouky. Špaldová je už v dnešní době klasika, použít můžete ale také moukou pohankovou, jahelnou či ovesnou. Server Novinky pak radí používat při tvorbě cukroví především domácí marmelády, u kterých přesně víte, co obsahují.
Mrkvánky
Prvním příkladem zdravého cukroví, které si letos můžete udělat, jsou mrkvánky. Na jejich přípravu budete potřebovat 300 gramů celozrnné mouky, 500 gramů čekankového sirupu, 200 gramů ovesných vloček, 200 gramů vlašských ořechů, 150 gramů strouhané mrkve, vejce a skořici.
Všechny suroviny smíchejte a vytvořte těsto. Z toho potom na plechu dělejte malé bochánky. Ty se pečou v troubě na 180 °C asi 13 minut. Hotové jsou mrkvánky ve chvíli, kdy zezlátnou.
Makové kuličky
Dalším druhem zdravého cukroví jsou makové kuličky. Na ty si připravte 200 gramů vypeckovaných datlí, 100 gramů mletého máku, 3 lžíce vody a hrst máku nemletého.
Datle dejte do mixéru s vodou a umixujte je na tuhou hmotu. Smíchejte ji s mletým mákem a tvořte z ní kuličky. Ty následně obalujte v celém máku. Kuličky dejte do papírových košíčků a jsou připraveny ke konzumaci.
Zdroj: A Couple Cooks, Novinky, Zdravé fit recepty
Autor: Šárka Cvrkalová