Mléčný koláč: Stojí jen pár korun, ale jeho chuť je nevyčíslitelná

Zdroj: Shutterstock

Pokud máte rádi jednoduché, dobré a zároveň levné recepty, jste tady správně. V dnešním článku vám chceme dát tip na moravskou klasiku, jejíž příprava vás nebude stát příliš mnoho času, a navíc vás nevyjde na víc než pár korun.

O čem že to dneska bude řeč? Možná už jste někdy slyšeli o moučníku známém jako mléčný koláč. Pokud jste ho ještě nikdy doma nezkoušeli připravit, je nejvyšší čas to napravit.

Rychlý dezert za pár korun

V tomto případě si na své přijdou především nadšenci do nízkorozpočtových receptů, které je zároveň neochudí svou vynikající chutí. Na přípravu mléčného koláče budete potřebovat 350 g hladké mouky, 300 g cukru, 4 vajíčka, 240 ml mléka, 70 g másla, balíček vanilkového cukru, 2 lžičky prášku do pečiva a moučkový cukr na posypání.

Příprava tohoto dezertu je více než snadná, hravě si s ní poradí i začínající hospodyňka. Začněte tím, že vajíčka vyšlehejte společně s cukrem a vytvořte hustou, světle žlutou hmotu. Poté nalijte mléko do hrnce, postavte ho na plotýnku a společně s kouskem másla zahřejte, aby se máslo rozpustilo.

Přes jemné sítko do misky prosejte hladkou mouku společně s práškem do pečiva, přidejte vanilkový cukr a všechny suroviny promíchejte za pomoci elektrického šlehače. Přidejte vyšlehaná vajíčka a poté během stálého míchání postupně přidávejte horké mléko s máslem.

Takto připravené těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem, vložte ho do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu cca 40 minut. Po upečení nechte mléčný koláč chvíli vychladnout a před podáváním ho posypte moučkovým cukrem.

Makedonský mléčný koláč

Existují různé variace mléčného koláče, například varianta zvaná jako makedonská. Na tento recept si připravte: 250 g krupicového cukru, 100 g moučkového cukru, jeden balíček prášku do pečiva, 250 g másla, jeden litr polotučného mléka, 350 g polohrubé mouky, 100 g pomerančové kůry, mletou skořici, špetku soli a 4 vajíčka.

Smíchejte prášek do pečiva, mouku, sůl a povolené máslo. Z těchto surovin vypracujte hladké těsto, které nechte hodinu odležet.

Čas využijte k přípravě náplně: 750 ml mléka nalijte do hrnce, zbylé množství smíchejte společně s cukrem a vejci. Za stálého míchání postupně přilijte do hrnce s mlékem a nechte přejít varem. Odstavte ze sporáku, přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru a promíchejte.

Pekáč vymažte máslem, na dno položte plát listového těsta, na něj nalijte uvařenou náplň a přikryjte druhým plátem těsta. S pomocí ostrého nože nařízněte horní plát do tvaru čtverců a potřete mlékem. Vložte do středně vyhřáté trouby a pečte cca 45 minut. Ještě horké posypte cukrem a skořicí.

Zdroj: svetkreativity.cz, primainspirace.cz, toprecepty.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz