Smetanu i šlehačku v kuchyni nahradíte snadno. Často stačí jen mléko a máslo
Mléčné výrobky

Smetanu i šlehačku v kuchyni nahradíte snadno. Často stačí jen mléko a máslo

Pokud se chystáte připravovat k obědu omáčku, nebo třeba chcete dělat lívance, do kterých běžně přidáváte smetanu, někdy se stane, že zjistíte, že ji doma vlastně nemáte. Není ale třeba panikařit. Smetana se dá v […]

Xanthanová guma: Využívá se v mléčných výrobcích i bezlepkových potravinách a mění střevní mikroflóru
Mléčné výrobky

Xanthanová guma: Využívá se v mléčných výrobcích i bezlepkových potravinách a mění střevní mikroflóru

Xanthan, někdy také xanthanová guma, je zahušťovadlo, které se používá například do jogurtů nebo sýrů. Pokud si tak tyto produkty chcete připravit doma, budete ingredienci potřebovat. Dá se koupit v internetových obchodech, co přesně ale […]

Appenzeller: Švýcarský sýr z kvalitního mléka, čerstvých bylin a místního vína
Mléčné výrobky

Appenzeller: Švýcarský sýr z kvalitního mléka, čerstvých bylin a místního vína

Patříte k milovníkům kvalitních sýrů? Potom možná budete chtít vyzkoušet appenzeller, polotvrdý švýcarský sýr. Jeho pořizovací cena je nicméně poměrně vysoká. Za sedmikilový kus u nás zaplatíte zhruba 7 000 korun. To, že je jeho […]

Gnocchi s ricottou a citronem: Lehký italský recept vhodný i při dietách
Mléčné výrobky

Gnocchi s ricottou a citronem: Lehký italský recept vhodný i při dietách

Pokud patříte k milovníkům italské kuchyně, jistě milujete gnocchi na mnoho způsobů. Zkoušeli jste si už doma připravit ty s ricottou a citronovou šťávou? Kombinace těchto chutí vás příjemně překvapí. Ricotta je čerstvý sýr, který […]

Casu marzu: Shnilý sýr, který prošel trávicím systémem larev, je na Sardinii považován za pochoutku
Mléčné výrobky

Casu marzu: Shnilý sýr, který prošel trávicím systémem larev, je na Sardinii považován za pochoutku

Pro někoho je casu marzu pochoutkou, jiní by se mu ale raději vyhnuli, jak je to jen možné. Nejnebezpečnější sýr světa je v mnoha zemích zakázaný. Jeho výroba totiž probíhá za pomoci hmyzích larev, které […]

Pravý parmezán se vyrábí v Itálii. Připravte si vynikající zapečené brambory se sýrem
Mléčné výrobky

Pravý parmezán se vyrábí v Itálii. Připravte si vynikající zapečené brambory se sýrem

Parmezán je sýr pocházející z Itálie. Ten pravý se nazývá Parmigiano-Reggiano, samotný pojem parmezán se pak často používá především pro sýry, které ho napodobují, píše History of Cheese. Jaká je ale historie originálního mléčného výrobku? […]

Sýrový silvestr: Udělejte si letos to nejlepší občerstvení z hermelínu a spojte jej s ovocem či ořechy
Mléčné výrobky

Sýrový silvestr: Udělejte si letos to nejlepší občerstvení z hermelínu a spojte jej s ovocem či ořechy

Pokud patříte k milovníkům sýru, na silvestra máte možnost si tuhle pochoutku opravdu ve velkém užít. Moje rodina zbožňuje hermelín. A já tak každým rokem připravuji pohoštění v podobě chlebíčků i jednohubek, kde tuhle lahůdku […]