Originální nakládaný hermelín. Může být i sladký
Mléčné výrobky

Originální nakládaný hermelín. Může být i sladký

Nakládaný hermelín je oblíbenou pochoutka mnoha Čechů. Ačkoli existuje jedna „základní“ varianta, můžete si jej připravit na mnoho různých způsobů. Původ je nutné hledat ve Francii Hermelín je českou verzí francouzského camembertu, tedy smetanového sýra, […]

Vieux Boulogne drží jeden primát. Zřejmě jde o nejvíce zapáchající sýr na světě
Mléčné výrobky

Vieux Boulogne drží jeden primát. Zřejmě jde o nejvíce zapáchající sýr na světě

Vieux Boulogne je polotvrdý sýr z kravského mléka, o kterém asi většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto drží jeden primát – dle všeho se jedná o nejsmradivější sýr světa!  Původ Vieux Boulogne Vieux Boulogne je nepasterizovaný […]

Skyr: pramen zdraví z Islandu. Mléčný výrobek s minimálním obsahem tuku
Mléčné výrobky

Skyr: pramen zdraví z Islandu. Mléčný výrobek s minimálním obsahem tuku

Mléčné výrobky byste především díky vysokému obsahu tuku neměli konzumovat příliš často. Na druhou stranu produkty jako skyr jsou v tomto ohledu naprosto neproblematické. Historie a šíření skyru Ačkoli je skyr označován za tradiční islandský výrobek, […]

Roquefort: kvalitní plísňový sýr, který je u nás často zaměňován za Nivu
Mléčné výrobky

Roquefort: kvalitní plísňový sýr, který je u nás často zaměňován za Nivu

Roquefort je polotvrdý plísňový sýr z Francie, který je vyráběn z ovčího mléka a disponuje specifickou chutí.  V menším množství navíc může být zdravý, ačkoli při jeho konzumaci existují i určitá rizika. Původ sýry roquefort […]

Proč mozzarella?
Mléčné výrobky

Mozzarella patří mezi zdravější sýry, v ČR však nepatří k nejoblíbenějším

Mozzarella je oválný sýr vyráběný z tvarohu, který má jasně bílou barvu a lesklou kůru. Ačkoli u nás nepatří k nejoblíbenějším mléčným výrobkům, je chutná a dokonce nám může pomoci při různých dietách. Počátky mozzarelly […]

Čedar: slavný polotvrdý sýr
Mléčné výrobky

Nejrozšířenější sýr na světě, který navíc obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek

Čedar je polotvrdý sýr, který se vyrábí z pasterovaného i nepasterovaného kravského mléka a výjimečně také z kozího. Jeho sláva přitom již dávno překročila hranice původní domoviny. V současné době se jedná o nejrozšířenější sýr […]

Národní sýr Kypru
Mléčné výrobky

Halloumi: národní sýr Kypru

Halloumi je polotvrdý sýr, jenž se vyrábí z kozího a ovčího (někdy i s příměsí kravského) mléka a jeho charakteristickou chuť dotváří máta. Tento původně kyperský pokrm se aktuálně začíná stále více konzumovat i u […]