Mišpule jsou zapomenutým ovocem. Zatímco v dřívějších dobách se u nás konzumovalo běžně, dnes na něj v obchodech prakticky nenarazíte, což je škoda.
Mišpule obecná
Mišpule obecná je strom z čeledi růžovitých, který mohl být pěstován již před mnoha tisíci lety. Jeho plody tak chutnaly i antickým Řekům a Římanům. Ve střední Evropě se pěstuje zhruba od 12. století a pro naše předky se jednalo o poměrně důležitou dřevinu. Od 17. století ovšem začaly být preferovány jiné druhy ovoce, takže v současné době se jedná o méně známou rostlinu.
Kde si mišpule pořídit?
Ačkoli byly mišpule pro naše předky zcela běžným ovocem, v současné době už je mnoho lidí vůbec nezná. Proto je běžně nenajdete ani na pultech obchodů. Přesto jej sehnat můžete a strom si lze rovněž vypěstovat. Ideální doba pro jeho výsadbu přitom panuje od března do května, tedy právě nyní. Pěstování je přitom velmi snadné, takže ho zvládnou i méně zkušení pěstitelé.
Mišpule v kuchyni
Mišpule můžete konzumovat samotné stejně jako jakékoli jiné ovoce (lze je i sušit). Ze zralých plodů, které jsou měkké, je možné vyrobit rovněž zavařeninu. Tepelně upravovat lze ovšem plody i dalšími způsoby. Vzhledem k tomu, že toto ovoce varem rosolovatí, můžete jej využít k přípravě netradiční marmelády nebo povidel. Připravit si z něj navíc lze také kompot.
Mišpule z hlediska zdraví
Mišpule obsahují mnoho cenných látek, z nichž musíme jmenovat především vlákninu, ale také cukry, třísloviny, kyselinu jablečnou, vitamín C anebo železo. Díky tomu mají kladný vliv na trávicí soustavu. V dřívějších dobách byly např. využívány při průjmech u dětí, ale pomoci v tomto ohledu mohou i dospělým. Dokonce se v souvislosti s tímto ovocem hovoří při prevenci proti rakovině tlustého střeva.
Zajímavosti o mišpulích
- Mišpule obecná se někdy nazývá také mišpule německá. Latinský název ostatně zní Mespilus germanica.
- Tento strom se do Evropy rozšířil z Orientu. Na Starém kontinentu se ovšem dnes pěstuje i jako okrasná dřevina, často právě v Německu.
- Mišpule obecná u nás roste i ve volné přírodě. Její plody si tedy můžete natrhat bez toho, abyste museli pěstovat strom na zahradě.
- Z tohoto ovoce se někdy vyrábí i pálenka. Bez překvapení se nazývá mišpulovice.
- Plody mají přesto jednu poměrně velkou nevýhodu, kterou je obtížná manipulace. Zralé jsou totiž opravdu měkké a jejich slupka se dosti snadno trhá.