Mirka van Gils Slavíková se dostala k cukrařině díky tatínkovi. Přitom sladké moc nemusí, zato ráda chodí do fitka

mirka_van_gils_slavikova
Zdroj: Nextfoto

Porotkyně první řady soutěže Peče celá země, ale především skvělá cukrářka Mirka van Gils Slavíková o svém koníčku ráda mluví. Co pro ni cukrařina znamená? Mirka také prozradila, jak se ve svém věku šedesáti jedna let a při zaměstnání, kde ji neustále vábí chutě a vůně kolem ní, udržuje v tak výborné kondici.

Tato cukrářka, která je proslulá svým růžovým účesem, který upoutá pozornost na první pohled, peče už od dětství.

K řemeslu ji přivedl její táta

V rozhovoru pro Kroměřížský deník však nedávno prozradila, že pečení ji sice bavilo, ale jako profesi si ho rozhodně vybrat nechtěla. K tomu ji dotlačil tatínek, který se díval na svět praktickýma očima a chtěl pro ni takovou školu, která ji potom v životě opravdu uživí.

Přestože byla Mirka ze začátku naštvaná, protože toužila stát se výtvarnicí, nakonec si pečení a cukrářství natolik zamilovala, že tatínkovi dala za pravdu. Dnes je ráda, že ji k tomu donutil, ačkoliv láska k umění ji nikdy neopustila. „Musím říci, že jako výtvarník bych se asi takhle sladce životem neprotloukla,“ svěřila se pro Prima Fresh.

Jak se Slavíková udržuje fit

Malování, které jí v dětství přirostlo k srdci, se jí ale často hodí i v cukrářském řemesle. Když vymýšlí nový dezert, dopředu si kreslí skici, aby měla přesnou představu, co chce vlastně vytvořit. Tvoření dalších nových receptů a propojování chutí si užívá, kombinování chutí a zároveň vymýšlení originálních designů ji baví.

To ale přináší také nutnost neustálého ochutnávání, aby věděla, co vlastně stvořila a čím to ještě vylepšit. A také to pobízí k myšlence, jak si cukrářka udržuje postavu a zdraví. I k těmto tématům se Mirka vyjádřila.

Sladké ironicky není zrovna jejím „šálkem kávy“, ale kdyby si měla vybrat, má v oblibě především výrobky z kynutého těsta jako buchty a podobně. Svoje výrobky ale ochutnává jenom z nutnosti, a když je to opravdu zapotřebí, nebo na kameru, jak přiznala v rozhovoru pro iDNES. A aby se udržela jaksepatří v kondici, chodí dokonce čtyřikrát týdně do fitka.

Před nějakou dobou na svém facebookovém profilu zveřejnila „návod“ pro každého, kdo také neustále peče, jak se udržet ve formě, a to ve čtyřech bodech. Rozdávat své výtvory všem okolo, ochutnávat jenom po kouskách, dostatek pohybu, a to nejdůležitější na konec: „Být happy – nahodit barvy, zadělat těsto a žít spokojeně.“

Zdroj: Kroměřížský deník, Prima Fresh, iDNES, Facebook Mirky

Autor: Denisa Weisová

Přidat na Seznam.cz