Zdá se vám alkohol hned po ránu jako hřích? S tímto nápojem možná změníte názor. Mimosa je osvěžující pití, které se velmi často podává právě při brunchi či snídani. Spojuje chuť ovoce s lehkým alkoholem a její příprava je až směšně jednoduchá.
Mimosa je alkoholický nápoj ze šampaňského a pomerančového džusu. Obvykle se podává na svatbách, patří ale také k jiným oslavám, které se protáhnou až do rána.
Podle serveru Make Me a Coctail je v zahraničí pití oblíbené například k vejcím Benedikt. Hodí se k němu ale také uzený losos nebo jiná ryba.
Nejistá historie
Kdy a jak přesně vznikla mimosa, není podle webu Medium zcela jasné. Předpokládá se, že se vyvinula z britského Buck’s Fizz, což je taktéž pití ze šampaňského a ovocného džusu.
Podle všeho se u obou nápojů liší pouze poměr namíchaných tekutin. Buck’s Fizz byl vynalezen v roce 1921 v Londýně.
Původní nápoj byl ve skutečnosti něco jako tajný recept a údajně obsahoval další neznámé přísady. Mělo se jednat o koření, které ale postupem času vymizelo a zůstala jen kombinace šampaňského a džusu.
Mimosa se pak objevila pravděpodobně o 4 roky později, kdy jeden z barmanů začal šampaňské více ředit džusem.
Někteří lidé tvrdili, že šlo o šetření, jiní měli jednoduše za to, že nechtěl barman podávat tak brzy před polednem silné alkoholické nápoje.
Snadné a osvěžující
Pokud si chcete zpříjemnit ráno, rozhodně si mimosu připravte jako lahodný nápoj, kterým vylepšíte snídani. Jde opravdu jen o to spojit chuť šampaňského s pomerančovým džusem.
Mimosa se lije do vysoké skleničky na sekt. Nejprve do ní dejte 75 mililitrů šampaňského, poté dolijte 75 mililitrů pomerančového džusu bez dužiny. Nápoj ozdobte kolečkem pomeranče.
Abyste nepřišli o bublinky, pití nemíchejte, nebo ho zamíchejte jen opatrně. Někteří lidé možná tvrdí, že pít ještě před obědem je hřích. V tomto případě jde ale o požitek, který si jednou za čas zasloužíte.
Zdroj: Make Me a Coctail, Medium, The Tap,
Autor: Šárka Cvrkalová