Milujete čerstvý sýr, ale jeho rostoucí ceny vás odrazují od jeho koupě? A napadlo vás, že si jej můžete vyrobit doma? Možná vás překvapí, že je to velmi jednoduché.
K výrobě domácího čerstvého sýra totiž budete potřebovat jen jogurt a jemné plátýnko. Případně jej pak můžete dochutit smetanou a bylinkami. A až si osvojíte tento základní recept, můžete zkusit i složitější.
Tento recept zvládne každý
Čerstvý sýr by neměl chybět na žádném stole. Jedná se o kvalitní přísun bílkovin, který je nejen zdravý, ale i chutná.
A jak tomu tak bývá, je mnohem lepší si udělat čas a tuto skvělou pochoutku si vyrobit doma. Co budete potřebovat?
Základem je kvalitní bílý jogurt, kterého si připravte 400 g. Dále si připravte 250 ml smetany ke šlehání (minimálně 33 %), čerstvé bylinky, sůl, pepř a jemné čisté plátýnko. A jdeme na to!
Jogurt se smíchá s bylinkami a dochutí dle vašich preferencí. Můžete do něj klidně přidat ořechy nebo med. Prostě kreativitě se meze nekladou.
Následně ochucený jogurt smíchejte se smetanou a vložte do čistého plátýnka (případně úterky). Plátýnko se směsí dejte do cedníku položeného na míse a zde tuto směs nechejte 24 hodin odkapat od syrovátky.
A to je vše – váš domácí čerstvý sýr je nyní hotový a připravený ke konzumaci.
O trochu složitější recept
Pokud si troufnete na složitější recept, přinášíme vám ještě jeden návod. V tomto případě si připravte 1 litr plnotučného mléka a syřidlo (40 ml šťávy z citronu a 25 ml octa).
Mléko zahřejte na 92 °C. Teplotu je opravdu třeba hlídat, ideálně s pomocí kuchyňského teploměru. Než se mléko zahřeje, připravte si bylinky.
Opět je na vás, co zvolíte. Autorka receptu dle Novinek doporučuje třeba bazalku a petržel. Dále lze dodat sušená rajčata, olivy, kuličky pepře či ořechy.
Do ohřátého mléka nalijete syřidlo, směs zamícháte a necháte 30 minut odpočívat. Mléko se srazí a vznikne sýrovina. Směs poté slijte přes cedník a nechte 10 minut odkapat.
Směs ochuťte solí, přidejte bylinky či jiné zmíněné ingredience a vložte do jemného plátýnka. Takto připravené naplněné plátýnko dejte do kelímku od jogurtu, ve kterém na dně udělejte dírky. Směs je dobré trochu zatlačit a zbavit ji tak přebytečné vody.
Přes směs dejte plátýnko, na něj položte zavařovací sklenici a hodinu nechte při pokojové teplotě takto zatížené. Poté sklenice dejte pryč a zabalenou sýřeninu (směs) vložte do lednice alespoň na 3 hodiny, ideálně však na 24 hodin.
Nyní je čerstvý sýr hotový. Dobrou chuť!
Zdroje: Fresh iPrima, Novinky
Autor: Soňa Jiroutová