Existují jen dva typy lidí. Jedni fazole milují, druzí je nesnáší. I když celá řada dětí fazole odmítá, později si uvědomí, že jim je vlastně znechutila jen školní jídelna a že jde o vynikající pokrm, který je nejen chutný, ale také zdravý. Chcete se naučit fazole pěstovat doma?
Dají se jíst snad na milion způsobů. Přidávají se do rizota, dělají se z nich kovbojské guláše, zavařují se do plechovek a bývají skvělým a rychle připraveným jídlem na cesty. Někteří z vás jste jim sice ještě stále nepřišli na chuť, ale poté, co zjistíte, na co všechno pomáhají, svou nechuť k nim jistě přehodnotíte.
Fazole jsou jednou z nejlepších luštěnin, která pomáhá při hubnutí. Jsou výživné, takže i malá porce člověka zasytí. Obsahují velkou část bílkovin, a proto se jim mnohdy říká maso pro chudé. Navíc snižují obsah cukru v těle.
Pokud byste rádi vyzkoušeli nějaký ten recept, ale nechce se vám kupovat fazole v plechovce v obchodech, existuje jednoduché řešení. Vypěstujte si je doma sami, je to poměrně snadné.
Dopřejte jim dostatek tepla
Při pěstování fazolí je důležité myslet na to, že nesnášejí zimu a hlavně mráz. Pokud se tedy bojíte, že by ještě mohl dorazit nějaký ten ranní mrazík, rozhodně se do sázení nepouštějte.
Jakmile se půda venku zahřeje alespoň na 10 °C, je možné s fazolemi začít. Při sázení využijte těžkou půdu, do které sázejte fazole zhruba asi 4 centimetry hluboko. To platí téměř pro všechny druhy.
Semena zakryjte pískem nebo rašelinou, která jim poskytne dostatek živin a pomůže udržování vlhkosti v půdě. Rostliny fazolí později vyžadují pouze časté zalévání, jinak je péče o ně poměrně nenáročná.
Je třeba je zalévat ráno, aby měly přes den fazole dostatek času vyschnout. Tak zabráníte tomu, že na nich přes noc v chladnějším počasí bude vznikat houbová choroba.
Stejně jako milují fazole spíše teplejší půdu a slunná místa, zalévat by se měly vodou vlažnou. Ideální je mít v sudech sesbíranou dešťovou vodu, která se teplým počasím ohřeje sama.
Sbírat se dají v podstatě kdykoli, kdy jste připraveni na jejich zpracování či okamžitou konzumaci. Fazole se dají také snadno zmrazit, takže pokud jich máte hodně, rozhodně se nebojte, že se s nimi cokoli stane.
Dopřejte si je minimálně jednou týdně
Luštěniny by měl člověk podle dietologů a lékařů konzumovat poměrně pravidelně. Přitom právě fazole jsou jedny z nejvýživnějších a podle všeho i nejchutnějších druhů luštěniny, která se snadno zpracuje.
Pokud budete mít doma vlastní fazole, neváhejte je využít na nejrůznější recepty. Brzy zjistíte, že to, co si kupujete v plechovkách, vám možná chutnat nemusí, ale rozhodně se to nedá srovnávat s fazolemi, které si sami vypěstujete.
Pokud tedy právě hubnete nebo se snažíte dodržovat zdravý životní styl, fazole můžeme jedině doporučit. Právě teď je ideální čas na to, abyste si je vysadili na své zahrádce i vy.
Autor: Shani Maiová