Už jste někdy slyšeli o dezertu s názvem Mille-feuille? Pokud ne, je rozhodně na čase to napravit. Tuto dokonalou sladkost si totiž zamilujete. Jde původem o francouzský dort skládající se ze tří vrstev listového těsta prokládaných různými krémy. A jeho příprava není nijak složitá.
Někteří lidé tvrdí, že recept pochází z dob Napoleona, jiní zase, že byla tvorba tohoto dezertu ovlivněna vládkyní Marií Antoinettou. Ať už je pravda jakákoli, dnes je ve Francii považován za jeden z nejoblíbenějších a známý je i v dalších zemích.
I když mnozí tvrdí, že jde o recept, který zvládne udělat jen profesionální kuchař, existuje celá řada způsobů, jak si připravit pokrm doma. Jeden ze snadných receptů popsala na svém webu tvůrkyně receptů Laura Sampson.
Sladké potěšení pro 8 lidí
Na porci, ze které se bohatě nají až osm lidí, budete potřebovat podle Laury Sampson jen pár základních věcí, které se dají pořídit v každé samoobsluze. Základem je listové těsto. Pokud chcete experimentovat, můžete si samozřejmě připravit vlastní doma.
Dále budete potřebovat tři lžíce kukuřičného škrobu, šest lžic krystalového cukru, špetku soli, tři žloutky a jedno celé vejce, dvě čtvrtiny šálku mléka, čtyři lžičky vanilkového cukru, tři lžíce másla a dvě lžíce kakaového prášku.
Postup přípravy zabere asi 10 minut
K vajíčku přidejte kukuřičný škrob a smíchejte. Pak směs odložte stranou. Zahřejte dva šálky mléka, přidejte vanilkový cukr a polovinu této směsi přelijte přes vajíčko se škrobem. Výsledek nalijte do hrnce a povařte se zbytkem mléka.
Z této směsi by měl vzniknout puding, který pomocí propasírování přes sítko zbavíte hrudek. Připravte si listové těsto, které nakrájejte na 24 stejných obdélníkových kousků.
Obdélníky listového těsta nechte upéct v troubě a dobře vychladnout. Mezitím si připravte další směs z cukru, vanilkového cukru a mléka. Měla by vzniknout hustá, ale tekutá poleva.
Upečené kousky těsta pak slepte k sobě po třech pomocí vzniklého pudinku. Ten do nich nanášejte pomocí zdobicího sáčku, díky čemuž se vytvoří široký spoj, který bude po okrajích vypadat lépe než klasické lepení.
Vrchní část pak polévejte vanilkovou polevou. Jakmile poleva zaschne, přidejte ještě další polevu, kterou si připravíte z másla, mléka a kakaového prášku. Ta by měla mít podobnou konzistenci jako poleva první.
Díky tomuto černobílému zdobení vznikne typický vzor pro Mille-feuille, který se používá u originálního receptu. Ideální je přelít vanilkovou polevou celý kus těsta a z čokolády pak přidat jen pár drobných teček. Vzniknout by měla malá srdíčka.
Příprava podle Laury Sampson nezabere ani půl hodinky. Těsto se peče necelých patnáct minut a ani se čtením návodu by vám nemělo nic trvat příliš dlouho. Pokud máte doma všechny přísady, jde o vhodný recept pro návštěvu, která se ohlásila na poslední chvíli.
Vyzkoušejte si upéct Mille-feuille doma i vy a uvidíte, že si ho zamilujete. Pokud čekáte návštěvu a nevíte, jakým originálním receptem ji pohostit, tento sladký a lehký dezert je zkrátka ideální volbou.
Zdroj: mashed.com, food52.com, redpathsugar.com
Autor: Shani Maiová