Známe to všichni. Ráno vstaneme, otevřeme chlebník a místo pečiva na nás zírá jenom prázdnota. A nám kručí v břiše a před odchodem do práce není zrovna čas dojít si pro čerstvé pečivo. V takovou chvíli litujeme, že nemáme doma nějaké zásoby. Co teď?
Někdo je zvyklý denně nakupovat čerstvé pečivo. A samozřejmě je to ta nejchutnější varianta. Jenomže někdy jsme nemocní, nebo zapomeneme, že je svátek a obchody mají zavřeno. A potom jsme rádi, že máme chleba doma v mrazáku.
Mnoho lidí si chleba nezamrazí, protože jim přijde, že zabírá v mrazáku příliš místa, mají pocit, že jim pečivo nikdy nemůže dojít, nebo se jim zdá, že po rozmrazení chleba nechutná tak, jak by měl. S těmito způsoby se ho naučíte dávat do mrazáku i vy.
Mražení po plátcích
Pokud dáte do mrazáku celý chleba, samozřejmě vám zabere spoustu místa. Navíc při rozmrazování nastane problém, že budete muset čekat několik hodin, než bude pečivo poživatelné. A to se nehodí, pokud spěcháte do práce.
Proto se doporučuje si koupit chleba krájený, nebo ho doma nakrájet a jednotlivé plátky mrazit zvlášť. Kromě toho, že je naskládáte tak, aby zabraly málo místa, vždy si ráno vyndáte jen jeden z nich.
Ten se pak dá vložit do toustovače a rozmrzne prakticky okamžitě. Není se třeba bát toho, že by vám doma pečivo došlo. Na každý den budete mít v mrazáku připravený alespoň jeden nebo dva krajíce.
Pokud chcete zabalit do jednoho balíčku více chlebů, abyste měli jistotu, že to, co později vytáhnete z mrazáku ven, nakrmí celou rodinu, proložte jednotlivé krajíce chleba papírem na pečení.
Balte do několika ochranných vrstev
Chléb je nejvhodnější balit do alobalu. Pokud ho chcete konzumovat do jednoho měsíce od zmrazení, stačí jedna vrstva, ovšem pokud plánujete nechávat pečivo v mrazáku déle, je lepší ho zabalit několikrát.
Je to vhodné proto, že pak nedochází k načichnutí různými pachy, které v mrazáku máte, ať už jde o zeleninu, maso, nebo jakékoli další pokrmy. Doporučuje se balit chléb do dvou vrstev, někteří odborníci radí raději hned tři.
Obecně ale platí, že ať už chléb zabalíte jakkoli dobře, rozmrazit a zkonzumovat byste ho měli nejpozději do tří měsíců. Jinak ztratí chuť a pečivo už bude připomínat jen velmi vzdáleně.
Neopakujte mražení
Stejně jako s jinými potravinami, ani s chlebem by se nemělo provádět opakované mražení. Pokud ho jednou z mrazáku vyndáte, zkrátka ho snězte. Nedávejte ho zpět jen proto, že vám kousek zbyl.
Opakovaně mražené jídlo sice není vyloženě škodlivé, nicméně ztrácí vitamíny i chuť, takže z chléb už nebude chlebem, ale jenom něčím, co vám zkrátka zažene hlad. Moc si však nepochutnáte.
Pokud navíc necháte krajíce na lince pár dní a pak je do mrazáku vrátíte, může se stát, že budou už chytat plíseň a vy si toho nevšimnete. V takových případech může jít po rozmrazení potraviny i o zdraví.
Zdroj: mashed.com, tasteofhome.com, grandcentralbakery.com
Autor: Shani Maiová