Megruli khachapuri: Gruzínský sýrový chléb, který se podává k masu

Zdroj: Shutterstock

Na první pohled připomíná pizzu, jedná se ale o chléb, který se v Gruzii běžně konzumuje ke grilovanému masu. Velmi oblíbený je také k pečeným žebrům na medu, a to i proto, že jde o sýrový pokrm, který v kombinaci se sladkým masem chutná jednoduše skvěle. Megruli khachapuri je na přípravu snadné jídlo, které rozhodně musíte vyzkoušet!

Megruli khachapuri je kulaté sýrové pečivo, které se krájí na trojúhelníčky a konzumuje se ještě teplé. Většina z nás by si ho dala jen tak samotné, v Gruzii je ale považováno za přílohu k masitým jídlům, píše No Frills Kitchen.

Jednoduché těsto a hodně sýru

Pokrm velmi snadno připravíte i doma. Pokud tak plánujete dělat třeba pečené či grilované maso, ale nemáte chuť na klasickou bramborovou přílohu, vyzkoušejte si upéct doma tento netradiční chléb.

Potřebovat budete olivový olej, 4 šálky mouky, sůl, cukr a lžičku sušeného droždí. Na náplň si připravte 5 šálků strouhané mozzarelly a 2 šálky rozdrobeného feta sýru. Přidat můžete podle chuti také bylinky, například medvědí česnek nebo pažitku.

Příprava pokrmu

Nejprve si připravte těsto. Mísu robotu vymažte olivovým olejem, dejte do ní mouku a droždí, přidejte špetku cukru a soli a zhruba 2 šálky vody. Při nízké rychlosti vše míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

To potom nechte 60 minut kynout. Těsto pak rozdělte na 6 stejných kusů, ze kterých vytvarujete kulaté placky. Tři placky posypejte smíchanými sýry s bylinkami a překryjte zbylými.

Tyto tři chleby potom postupně pečte v troubě na 200 °C asi 6 až 10 minut, dokud se sýr uvnitř nerozpustí. Potom posypte pečivo sýrem ještě na povrchu a pečte ho další 2 minuty. Následně už zbývá jen chléb nakrájet na trojúhelníčky a podávat k vybranému masovému pokrmu.

Zdroj: Instagram, Georgian Recipes, No Frills Kitchen, Saveur

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz