Medvědí česnek je pro zdraví velmi přínosná rostlina, která se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů. Jenomže si ho velmi snadno můžete splést s jinými rostlinami a otrávit se. Jak ho rozeznat, kdy ho sbírat a jak ho následně zpracovávat?
Obsahuje obrovské množství vitamínu C a má také protirakovinné účinky, uvádí Countryfile. Jde o jednu z prvních bylin, která na jaře vyroste. Je doslova darem pro tělo vyčerpané studeným zimním počasím.
Lesní, divoký, medvědí
Medvědímu česneku se někdy říká také česnek lesní. V angličtině nese označení „wild garlic“, tedy v doslovném překladu divoký česnek. I podle toho se dá snadno určit, že roste především ve stinných a mokřejších oblastech.
Sbírá se na jaře, ideální ale je počkat si, až odkvete, radí The Spruce Eats. Účinky kvetoucí byliny jsou totiž o něco nižší. Při jeho sběru si dejte pozor především na záměnu s listy konvalinky nebo ocúnu, které jsou jedovaté.
Jak česnek od jedovatých rostlin odlišit, radí ve svém videu i Láďa Hruška. Medvědí česnek je cibulovina a má jednu cibulku, ze které vyrůstá pouze jeden list. U konvalinky jsou to pak listy dva. Další možností je promnout si list rostliny mezi prsty. Vůni česneku poznáte spolehlivě.
Využití v kuchyni
Medvědí česnek je vynikající bylina, kterou byste do jídelníčku měli zařazovat pravidelně. Zvyšuje imunitu, čistí játra, má protiplísňové účinky, pomáhá proti zánětům a snižuje bolesti, píše BBC Good Food.
V kuchyni ho můžete využít například najemno nakrájený na krajíc chleba s máslem, dá se ale přidat také do salátů, omáček na těstoviny nebo třeba použít jako přílohu k masu a bramborám.
Připravit si můžete také pesto z medvědího česneku, které je skvělé například ke špagetám. V neposlední řadě pak listy rostliny přidejte do zeleninového smoothie, které povzbudí celý váš organismus.
Zdroj: Stream, Pro ženy, Novinky, BBC Good Food, Countryfile, The Spruce Eats
Autor: Šárka Cvrkalová