Když se řekne měď, mnoho lidí si představí načervenalý kov s vysokovou tepelnou vodivostí. Je důležité si ale také uvědomit, že jde o látku, kterou naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Jak se projevuje nedostatek mědi v organismu a z jakých potravin ji získáváme?
Měď je základním materiálem v mnoha průmyslových odvětvích. Kromě toho je ale také velmi důležitým prvkem pro mnoho biologických procesů v našem těle, píše Very Well Health. Její nedostatek pro nás může být velmi nebezpečný.
Proč je měď pro tělo důležitá?
Přítomnost mědi v těle je důležitá pro fungování celé řady klíčových procesů. Měď přispívá k tvorbě hemoglobinu v červených krvinkách, je tedy velmi podstatná pro správné fungování imunity, vysvětluje WebMD.
Podílí se na tvorbě melaninu, který dává barvu naší kůži a vlasům, je důležitá pro nervový systém. Pomáhá také při tvorbě kolagenu.
Nedostatek mědi se projevuje například anémií, tedy sníženou schopností těla vyrábět hemoglobin a červené krvinky. Lidé s nízkým obsahem mědi v těle mají také často problémy s nervovým systémem či pokožkou. Předčasně jim také šednou vlasy.
Potraviny bohaté na měď
Nedostatek mědi není příliš častým problémem, látka se totiž vyskytuje v mnoha potravinách a do těla ji můžete dostat řadou způsobů. Měď najdete v mase, především ve vnitřnostech. Dále je také hojně zastoupená v mořských plodech.
Ani vegetariáni by nicméně neměli mít problém, protože se měď nachází také v obilovinách, v ovoci a zelenině. Najít ji můžete i v oříšcích, především v kešu a mandlích.
Zdroj: NIH, Medical News Today, Healthline, WebMD, Very Well Health
Autor: Šárka Cvrkalová