Obecně se tvrdí, že maté dokáže zmírnit únavu, pomáhá při hubnutí a léčbě různých dalších potíží. Existují však pouze omezené důkazy a nadměrná konzumace může naopak zdravotní problémy vyvolat.
Může posílit imunitní systém
Yerba maté obsahuje saponiny, což jsou přírodní sloučeniny s protizánětlivými vlastnostmi. Kromě toho poskytuje malé množství vitaminu C, vitaminu E, selenu a zinku. Tyto antioxidanty mohou posilovat imunitní systém a podporovat zdraví.
Dokáže dodat energii
S 85 mg kofeinu v jednom šálku obsahuje yerba maté méně kofeinu než káva, ale více než šálek čaje. Proto stejně jako jiné potraviny nebo nápoje obsahující kofein může zvýšit hladinu energie a způsobit, že se budete cítit méně unavení.
Usnadňuje hubnutí
Yerba maté může snižovat chuť k jídlu, zrychlovat metabolismus a zvyšovat množství tuků spalovaných jako palivo, čímž může pomoci s hubnutím.
V 12týdenní korejské studii u lidí s nadváhou ti, kteří dostávali 3 gramy prášku yerba maté denně, zhubli v průměru 0,7 kg. Rovněž se u nich snížil poměr pasu k bokům o 2 %, což svědčí o ztrátě břišního tuku.
Oproti tomu účastníci, kteří dostávali placebo, přibrali v průměru 2,8 kg a jejich poměr pas/boky se za stejné období 12 týdnů zvýšil o 1 %.
Velké množství může způsobit rakovinu
Maté pravděpodobně neškodí zdravým dospělým, kteří jej pijí příležitostně. Ti, kteří jej pijí pravidelně, však mohou být vystaveni zvýšenému riziku rakoviny.
Studie ukazují, že dlouhodobé pití velkého množství maté může zvýšit riziko rakoviny horních cest dýchacích a trávicího traktu (studie E. G. de Mejia nebo práce Saman Warnakulasuriya).
Jedním z možných vysvětlení je, že maté obsahuje polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), známé karcinogeny, které se nacházejí také v tabákovém kouři a grilovaném mase.
Často se také konzumuje při velmi vysokých teplotách. To by mohlo poškodit sliznice dýchacích cest a trávicího traktu a zvýšit riziko vzniku rakovinných buněk (např. studie N. M. Braga a kolektivu).
Nežádoucí účinky související s kofeinem
Yerba maté obsahuje kofein. Příliš mnoho kofeinu může u některých jedinců způsobit bolesti hlavy, migrény a vysoký krevní tlak.
Příprava čaje maté
Yerba maté se tradičně podává v nádobě známé také jako kalabasa. Běžně se popíjí kovovým brčkem, které má na spodním konci filtr, jímž se oddělují úlomky listů.
Pro přípravu maté naplňte spodní třetinu kalabasy sušenými nebo opraženými listy maté a teprve poté přidejte horkou vodu. Pokud kalabasu nevlastníte, můžete si maté připravit ve french pressu.
Čaj se často podává se spáleným cukrem, citronovou šťávou nebo mlékem a před použitím nových lístků k přípravě nové várky se může několikrát dolít horkou vodou. Ačkoli se čaj yerba maté tradičně pije horký, může se podávat i studený, zejména v horkém podnebí.
Zdroj: Matero, Mayo Clinic, Healthline, AAzdraví, Pro ženy, Novinky, Soo-Wan Chae, Anti-obesity effects of Yerba Mate (Ilex Paraguariensis): a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, Saman Warnakulasuriya, Maté drinking and oral and oro-pharyngeal cancer: a systematic review and meta-analysis, 2010, E G de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, 2007, N M Braga, Hot beverages and oesophageal cancer in southern Brazil: a case-control study, 1987
Autor: Dominika Jandorová