Máta je rostlinou, která se jako kuchyňská ingredience používá v nejrůznějších receptech. Zároveň obsahuje mnoho účinných látek, takže nám může prospět i v případě rozličných zdravotních neduhů.
Původ a rozšíření máty
Máta je člověkem používána minimálně od starověku, ale pravděpodobně ještě dříve. Jisté je, že byla široce využívána antickými Řeky a Římany, a to jako kuchyňská ingredience, léčivá rostlinka, ale měla i další funkce (nosili ji u sebe např. vojáci, aby jim dodala odvahu). Máta byla v Evropě používána i v dalších staletích, využívali ji rovněž Arabové a už mnoho let nachází uplatnění i na japonském souostroví. V současné době je rozšířená na všech kontinentech vyjma Antarktidy.
Jednotlivé druhy máty
Rod máta, který je řazen do čeledi hluchavkovitých, obsahuje zhruba 20 až 30 druhů rostlin, z nichž více než 10 roste i na našem území. Mezi nejznámější patří máta peprná (Mentha ×piperita), máta klasnatá (Mentha spicata) a máta vonná (Mentha suaveolens), které jsou rozšířeny v mírných pásmech celého světa, a všechny lze nalézt rovněž v České republice.
Využití máty v kuchyni
Máta je známou kuchyňskou ingrediencí, neboť připravovaným pokrmům dodává zajímavou chuť. Hodí se přitom k masům (kuřecímu, hovězímu, jehněčímu či telecímu) a dochutit s ní lze i zeleninu. Čerstvé listy se potom mohou přidávat do omáček či salátů. Máta ovšem slouží rovněž k přípravě různých nápojů. Jedná se o jednu z ingrediencí do Mojita, vyrábí se z ní rovněž Peprmintka a v Asii a na severu Afriky se z ní připravuje rovněž horký čaj.
Léčivé účinky máty
Máta obsahuje různé účinné látky, a to především mentol, ale také silice, třísloviny, flavonoidy anebo hořčiny. Účinkovat může např. při trávicích problémech, proto ji můžete vyzkoušet při nevolnostech, nechutenství, nadýmání či průjmech. Kladně ovlivňuje také metabolismus, stejně jako žlučník (používá se kupříkladu k léčbě žlučníkových kamenů). Mátu lze vyzkoušet také při revmatismu, potížích dýchacích cest a pomoci může i při psychických potížích (např. při depresích).
Zajímavosti o mátě
- Rodový název „Mentha“ je zřejmě odvozen z latinského „mens“, což znamená „mysl“. Lidé už dříve věřili, že stimuluje mozkovou činnost.
- Mátě byly v minulosti přisuzovány také magické účinky. Věřilo se např., že dokáže vyvolat věštecké sny a zajistit bezpečí domova.
- Máta prý také umí zvýšit blahobyt. Proto byla nošena ve váčcích s penězi.
- Máta příliš nevoní hlodavcům. Ve středověku byla tudíž často dávána k sýrům a do pytlů s obilím.
- Ačkoli má máta léčivé účinky, někdy nebývá doporučováno její užívání v průběhu těhotenství.