Mastnota v kuchyni určitě není nic neobvyklého. Potýkáme se s ní snad úplně všichni a ne vždy se jí lze úplně vyvarovat. I když se hodně snažíme, tuhle vznikne mastný flek, jinde zase viditelná skvrna.
Pokud máte rádi mastnější pokrmy, pak s mastnotou v kuchyni určitě bojujete i vy. Jak si poradit s mastnotou, která hyzdí naše kuchyně?
Mouka
Může být s podivem, že jedním z nejlepších způsobů, jak uklidit nepořádek v kuchyni, je něco, co může způsobit nepořádek v kuchyni samotné.
Pomoci totiž může mouka, tu má v kuchyni úplně každý. Pokud se vám podaří vylít například olej, neprodleně ho posypte moukou.
„Mouka nasákne mastnotu a vy ji snadno setřete,“ vysvětluje home.howstuffworks.com. Skvěle funguje na mastnotu, která ještě nestihla zaschnout.
Sůl a alkohol
Mastnota s oblibou ulpívá nejen na povrchu kuchyňské linky, ale také za sporákem nebo třeba na jídelním stole.
Při vaření nebo spíše smažení se hravě dostane třeba i na koberec, chňapky nebo podsedáky na židlích. I tady bude mastný flek překážet.
Jak se ho zbavit? Například s pomocí kombinace soli a alkoholu. Smíchejte 1 díl soli se 4 díly alkoholu a roztok vetřete do mastné skvrny. Jakmile zaschne, přebytečnou sůl vysajte/vyklepejte.
Voda a citron
Řešíte mastnotu, která ulpěla uvnitř mikrovlnné trouby? I tady existuje přírodní pomoc, která vás tohoto problému zbaví.
„Naplňte skleněnou misku třemi až čtyřmi šálky horké vody z vodovodu a na plátky nakrájeným citronem,“ radí tasteofhome.com.
Vložte misku do mikrovlnné trouby a zahřívejte tři až pět minut, nebo dokud se voda nevyvaří. Nechte dvířka mikrovlnné trouby několik minut zavřená a nechte páru poradit si s usazenou mastnotou a špínou. Poté vnitřek trouby otřete hadříkem.
Jak odstranit mastnotu z nerezových povrchů?
Jestli něco dokáže zapálenou hospodyňku rozzlobit, pak jsou to mastné fleky na nerezových površích. Ty jsou totiž jako pěst na oko.
Může to znít zvláštně, ale zkuste použít olivový olej. Naneste ho na papírovou utěrku a otřete celý povrch. Poté vezměte čistý hadřík a povrch vyleštěte.
Ocet
V případě odolných, připečených mastných skvrn, jako jsou ty, které ztvrdly na sporáku a vnitřku trouby nebo přilepené na pekáčích po noci ve dřezu, nastříkejte ocet přímo na skvrnu a nechte asi pět minut vsáknout.
Kyselý ocet pomůže rozpustit a změkčit tuhou část což usnadňuje drhnutí měkkou houbičkou. Usnadníte si tak spoustu práce.
Zdroj: home.howstuffworks.com, tasteofhome.com
Autor: Karolína Nezbedová