Aco a Petra ze soutěže MasterChef Česko byli sice soupeři, ale stali se i přáteli a baví internet svými příspěvky. Oba jsou doslova zásobárnou energie. Aco už bohužel v soutěži není, ale i tak dokázal předvést, že vařit umí. Petra je neuvěřitelně emotivní a nástrahy kuchyně MasterChefa zatím překonala.
Aco pochází z Balkánu a v Česku pracuje jako učitel. Své žáky má rád, a právě kvůli nim se do soutěže přihlásil. Všechny neustále udivoval chaotickým vařením a zmateným pobíháním, ze kterého nakonec doslova vyčaroval velice chutný a pěkně vyhlížející pokrm.
Některé kuchařské výzvy byly ve dvojicích, a to si dobře rozuměl s temperamentní Petrou, která k němu zaujala mateřský postoj.
Tradiční balkánský předkrm podle Aca
Budete potřebovat 3 vajíčka, hladkou mouku, jogurt, mléko, olej, kypřicí prášek, špetku soli, zakysanou smetanu. Dávkování je jednoduché a není třeba nic přesně odvažovat.
Na náplň, která má být dle chuti, budete potřebovat cream cheese, kyselé okurky, vajíčko natvrdo, šunku a sýr.
Jednoduchý postup zvládne každý
Nejprve si připravíte těsto. Oddělíte si bílky od žloutků, z bílků vyšleháte tuhý sníh a do žloutků přidáte hladkou mouku (4 lžičky), jogurt (3 lžičky), mléko (3 lžičky) a olej (3 lžičky).
Přisypete kypřicí prášek, špetku soli a přidáte lžíci zakysané smetany. Vše promícháte, případně můžete pro barvu přidat špenát. Nakonec přidáte vyšlehaný sníh z bílků. Dáte těsto na plech a pečete v předehřáté troubě na 200 °C cca 10 minut.
V mezičase připravíte náplň, může to být cokoliv podle chuti. Základem je cream cheese, do kterého přidáte nadrobno nakrájené kyselé okurky, uvařené vejce, šunku a sýr.
Těsto po vyjmutí z trouby můžete pomocí vlhké utěrky smotat ještě za tepla do tvaru rolády. Následně rozbalíte, potřete náplní, znovu stočíte a před krájením necháte v lednici vychladnout.
Co je cream cheese
Cream cheese je anglické slovo, které lze přeložit jako smetanový sýr. Přesněji se jedná o lehce ochucený čerstvý sýr, který se vyrábí z mléka a smetany. Při průmyslové výrobě se ještě přidávají stabilizátory. Cream cheese by měl obsahovat nejméně 33 % mléčného tuku.
Pistáciové FIT a FRESH rohlíčky podle Petry
Budete potřebovat 280 g žitné hladké mouky, 210 g přepuštěného másla, lžičku třtinového cukru (nemusí být), 100 g loupaných pistácií natural, 1 citron + kůru z něj, špetku soli.
Zábavné pečení, kdy mohou pomáhat i děti
Změklé máslo smíchejte s moukou a najemno namletými pistáciemi nebo mandlemi, přidejte kůru a šťávu z celého citronu a špetku soli.
Precizně uhnětené těsto dejte na dvě hodiny do lednice. Poté tvořte rohlíčky, vyskládejte je na plech vystlaný pečicím papírem a pečte dozlatova na 170 °C cca 20 minut.
Při tomto pečení vám mohou pomáhat i děti. Snadnější už to být ani nemůže!
Zdroj: TV Nova, Voyo
Autor: Lída Kropáčková