Máte rádi masové kuličky? Pokud jste ještě neslyšeli o těch, kterým se jinak říká také Lví hlavy, o hodně přicházíte. Tohle jídlo, které bývá tradičním pokrmem mnoha čínských slavností, si velmi snadno připravíte i doma.
Masové kuličky Lví hlava nebo také Lví hlavy se dusí ve šťávě a podávají se se zeleninou. Svým tvarem i velikostí připomínají spíše karbanátky. A nemusíte se bát, navzdory svému názvu jsou kuličky vytvořeny čistě z vepřového masa.
Něco málo z historie
Historie těchto masových kuliček sahá podle webu China Sichuan Food až do 6. století před naším letopočtem. Tehdy palácový šéfkuchař pracující pro císaře Yanga připravil z mletého vepřového masa větší kuličky, které se podávaly se zeleninou.
Jídlo bylo tehdy vyhrazeno pouze pro vzácné příležitosti. A tato tradice se zachovala dodnes. Ačkoli si Lví hlavu můžete dopřát prakticky kdykoli, tradičně se servíruje na čínský Nový rok a v další významné svátky.
Recept na Lví hlavu
Na přípravu těchto masových kuliček budete potřebovat 300 gramů mletého vepřového masa, bílý pepř, zázvor, lžíci sójové omáčky, lžíci ústřicové omáčky, lžíci kukuřičného škrobu a sůl.
Na omáčku, ve které se maso bude dusit, si připravte olej, 2 jarní cibulky, badyán, zázvor, 2 lžíce sójové omáčky, bílý pepř, 20 gramů cukru a půl lžíce kukuřičného škrobu.
Suroviny na masové kuličky smíchejte a nechte půl hodiny odležet v ledničce. Potom z nich vytvořte 4 větší kuličky. Mezitím si v pánvi smíchejte pokrájenou jarní cibulku s ostatními surovinami a vytvořte omáčku.
Do té potom kuličky položte a pod pokličkou je duste. Vždy je po pár minutách obraťte, aby se propekly ze všech stran. Jídlo se následně podává ideálně s rýží a dušenou zeleninou.
Zdroj: South China Morning Post, China Sichuan Food, Red House Spice
Autor: Šárka Cvrkalová