Časovaná bomba, nebo luxusní delikatesa? Nekvalitní tatarák může ohrozit lidské zdraví
Maso

Časovaná bomba, nebo luxusní delikatesa? Nekvalitní tatarák může ohrozit lidské zdraví

Tatarák připravený doma nebo v restauraci může být výjimečným chuťovým zážitkem. Ovšem pouze za předpokladu, že spolu s ním nezkonzumujete i nebezpečné bakterie. Hovězí tatarák, známý také jako „tatarský biftek“, je masový pokrm, který se tradičně […]

Den díkůvzdání: Víte, proč se slaví? A zvládli byste upéct dokonalého krocana?
Maso

Den díkůvzdání: Víte, proč se slaví? A zvládli byste upéct dokonalého krocana?

Den díkůvzdání – svátek, který známe z mnoha amerických filmů a seriálů. Víte, proč se vlastně něco podobného slaví? A poradili byste si s přípravou tradičního jídla, kterým je pečený krocan? Den díkůvzdání v USA […]

Babiččina sekaná: Jídlo, které dříve bývalo součástí sváteční tabule
Maso

Babiččina sekaná: Jídlo, které dříve bývalo součástí sváteční tabule

Z luxusního pokrmu, který si mohl málokdo dovolit, se sekaná přesunula na sváteční stoly venkovanů, aby nakonec její pověst pošramotily jídelny. Domácí sekaná ale může být skutečně svátečním jídlem. Sekaná se připravovala již ve středověku, šlo […]

Tradice svatomartinské husy: Peče se i 13 hodin, podává se s knedlíkem a se zelím
Maso

Tradice svatomartinské husy: Peče se i 13 hodin, podává se s knedlíkem a se zelím

Na svatého Martina, který má přijíždět na bílém koni, často očekáváme první sníh. Kromě toho se ale většina z nás těší na tradiční svatomartinské hody, ke kterým patří neodmyslitelně pečená husa. Kde se tradice vzala? […]

Zdravá alternativa červeného masa: Pštrosí maso obsahuje málo tuku a uvaříte z něj téměř vše
Maso

Zdravá alternativa červeného masa: Pštrosí maso obsahuje málo tuku a uvaříte z něj téměř vše

Pštrosí maso, v některých částech světa nespravedlivě opomíjené, chutí a strukturou připomíná maso drůbeží a je univerzální alternativou k tradičním červeným masům. Má také velmi dobré nutriční hodnoty. Pštros je velký nelétavý pták, dosahující hmotnosti […]