Vinná klobása: symbol zimního slunovratu, který byste měli zpracovat do 48 hodin
Maso

Vinná klobása: symbol zimního slunovratu, který byste měli zpracovat do 48 hodin

Vinná klobása patří mezi tradiční vánoční pokrmy. Vztahuje se totiž k zimnímu slunovratu. Ovšem pozor! Měli byste ji zkonzumovat co nejdříve. Původ vinné klobásy Klobásy se dle hliněných tabulek vyráběly už ve starověku. Záznamy o vinné […]

stack of sausages
Maso

Frankfurtské párky jsou „praotci“ parků. Při nákupu dbejte na kvalitu

Frankfurtské párky jsou velmi známou uzeninou, ze které se vyrábí např. frankfurtská polévka. Existují přitom už přes 500 let! Původ frankfurtský párků Historie frankfurtských párků je skutečně velmi dlouhá. Ve Frankfurtu nad Mohanem je mohli […]

Roast beef on cutting board with saltcellar and pepper mill
Maso

Roastbeef: tradiční anglický způsob pečení masa

Roastbeef je způsob přípravy masa, který je oblíbený především v anglicky mluvicích zemích. V ČR se ale nepoužívá zase tak často. Původ roastbeefu Roastbeef nebo rostbíf není druh masa, jak se někteří mylně domnívají, ale způsob úpravy […]

Tatarák může být nebezpečný. Rizika lze ale eliminovat
Maso

Tatarák může být nebezpečný. Rizika lze ale eliminovat

Tatarský biftek neboli tatarák se v ČR řadí mezi oblíbená jídla v domácnostech, hospodách i restauracích. Rizika spojená s konzumací lze navíc eliminovat. Původ tatarského bifteku Tatarský biftek nemá nic společného s Tatary, tedy s příslušníky turkického národa, kteří […]

Cvrččí mouka obsahuje téměř 3× více bílkovin než hovězí
Maso

Cvrččí mouka obsahuje téměř 3× více bílkovin než hovězí

Cvrččí mouka je potravinou, která se začíná čím dál častěji prosazovat na českém trhu. Je totiž chuťově neutrální a obsahuje mnoho účinných látek. Cvrček jako potravina Cvrčci jsou hmyzem, který je rozšířený po celém světě. […]

Pštrosí maso připomíná steak. Obsahuje ale 10× méně tuků
Maso

Pštrosí maso připomíná steak. Obsahuje ale 10× méně tuků

Na pštrosí maso se fronty v obchodech rozhodně nestojí. Jenže to se možná brzy změní, protože se jedná o jeden z nejzdravějších živočišných produktů. Původ po(u)žívání pštrosího masa Dnes je jediným žijícím představitelem čeledi pštrosovitých pštros dvouprstý […]