Wagyu je japonské masné plemeno skotu, které pochází z původního asijského skotu. Přitom původně šlo o tažná zvířata, která se vyznačovala vysokou odolností. Právě tato zvířata měla větší množství intramuskulárních tukových buněk, které způsobují „mramorování“ masa.
Z hlediska výživy bylo toto maso označováno jako snadný a rychlý zdroj energie. Fascinující jsou i stopy v historii, protože vedou až do daleké doby a zvířata, která posloužila ke křížení tohoto skotu v Japonsku, mají možná svůj původ dokonce před 35 tisíci lety.
Historie plemene wagyu v Japonsku
Moderní skot wagyu je výsledkem křížení původního skotu v Japonsku s importovanými plemeny. Křížení začalo v roce 1868. Japonská vláda chtěla zavést západní stravovací návyky a kulturu. Během tohoto období byl dovezen hnědý švýcarský, devonský, shorthornský, simentálský, ayrský a korejský skot. Tato plemena dopomohla ke vzniku moderního plemene wagyu a proces byl ukončen v roce 1910.
V Japonsku jsou čtyři plemena, která jsou považována za wagyu. Produkce hovězího masa wagyu v Japonsku je přísně regulována a testování potomstva je povinné. Podle magazínu Wagyu je pro chov uchováván jen ten nejlepší ověřený genetický základ.
Japonská vláda si uvědomila hodnotu svého jedinečného produktu, zakázala vývoz wagyu a prohlásila je za národní živý poklad.
Historie plemene wagyu v USA
Tento skot byl poprvé dovezen do USA v roce 1975 v počtu čtyř plemenných býků. V roce 1989 Japonci začali snižovat svá cla na dovážené hovězí maso, a to způsobilo paradoxní stav, kdy do Japonska začal být exportován tento druh masa z USA.
Až do roku 2003 si tak Japonci pochutnávali na šťavnatém hovězím, které bylo dovezeno z Ameriky. Teprve potom si Japonsko uvědomilo, že by si svůj poklad mělo hlídat alespoň doma.
Wagyu hovězí maso je chutné a zdravé
Jedinečná chuť a křehkost vysoce mramorovaného hovězího masa wagyu vytváří bezkonkurenční zážitek z jídla. To je důvod, proč si hovězí maso wagyu nachází oblibu gurmánských kuchařů a kvalitních restaurací po celém světě. Navíc jde o zdravé jídlo, které minimálně ovlivňuje zvýšení hladiny cholesterolu.
Stojí toto hovězí maso za to?
Japonci si už uvědomili, jaký poklad mají, a protože do USA bylo dovezeno jen přes 200 kusů tohoto skotu, nemohou soupeřit s produkcí v zemi původu. Japonci toto maso označují za lahůdku, která se rozplývá v ústech. To je dáno hlavně tím, že tuk obsažený v mase taje při nižší teplotě, než je běžná u hovězího masa. To dává masu máslovou a bohatou chuť. Díky tuku je maso krásně šťavnaté.
Jak si maso vychutnat
Japonci radí, že toto maso není úplně vhodné na tolik populární steaky. Taste of Home uvádí, že to není způsob přípravy, který by nechal vyniknout chuti masa, a navíc vzhledem k ceně jsou oblíbenější menší porce.
Doporučují se tedy třeba hovězí špízy ve stylu yakitori nebo tradiční japonská jídla jako shabu-shabu nebo sukiyaki, které obsahují na tenké plátky nakrájené hovězí maso. Tyto pokrmy umožní vychutnat si chuť tohoto vysoce kvalitního hovězího masa i v menším množství.
Zdroj: Taste of Home, Wagyu, Tru Organic Beef
Autor: Lída Kropáčková