Maso v banánových listech: Vánoční jídlo z Venezuely

Zdroj: Pixabay

Na Vánoce se v každé zemi konzumuje něco trochu jiného. Zatímco u nás je tradičním jídlem kapr s bramborovým salátem, v jiných zemích jsou tradice trochu odlišné. O mnoha státech světa se obecně ví, jaké pokrmy u nich můžete o svátcích očekávat. Třeba taková Venezuela má ale vánoční jídlo velmi zajímavé.

Vánoce jsou časem, kdy se setkává rodina. Kromě toho, že se předávají dárky a hoduje se, jde především o období, kdy by se měli nejbližší sejít na jednom místě, kdy by se měli vidět i ti, kteří na sebe po celý rok nemají čas. A Venezuelané to tak mají také, Vánoce jsou pro ně v tomto ohledu velmi důležité, píše Food & Wine.

V hlavní roli ovoce, zelenina a koření

Vánoce se samozřejmě ve Venezuele slaví trochu jinak než u nás. Tamní obyvatelé mají jiné zvyklosti, jejich tradice vycházejí z místní kultury. Je tedy jasné, že i pokrmy, které se zde konzumují, mají co dočinění s místními čerstvými potravinami, vysvětluje Serious Eats.

Zdejší obyvatelé milují výrazné chutě. Kombinace masa se zeleninou, ael také ovocem, je zde velmi běžná, koření všech možných chutí samozřejmě nesmí chybět. V tomto duchu se zde tedy i ve svátky podává tradiční jídlo.

Maso v banánových listech

Tradičním pokrmem, který se ve Venezuele konzumuje na Vánoce, je maso pečené v banánových listech. Díky jejich struktuře krásně změkne, když se potom podává, doslova se rozplývá na jazyku.

K masu se konzumuje pečená zelenina s kořením, která se ale také míchá se sladkým ovocem, především s ananasem a papájou, uvádí The Splendid Table.

Kromě tohoto pokrmu, který je považován za hlavní chod, si potom místní dopřávají ještě chléb se šunkou jako tradiční „slaný dezert“ a mimo jiné také kuřecí salát, do kterého opět míchají i ovoce a koření.

Zdroj: Serious Eats, The Splendid Table, Tasting Table, Food & Wine

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz