Česká kuchyně je mimo jiné typická pro různé omáčky. Milují je velcí i malí. Někomu chutná rajská, další nedá dopustit na klasiku v podobě svíčkové omáčky, jiný neodolá plzeňské. Těch omáček je tolik, že si každý dokáže najít svého favorita.
Omáčky mají zpravidla jednu věc společnou: vyžadují zahuštění. I tady se otevírá několik možností, jak omáčku zahustit do požadované konzistence. Jednou z nich je jíška. Věděli jste, že se dá připravit i bez másla?
Klasická česká jíška
Většina z nás připravuje jíšku tak, že nechá rozpustit máslo a zamíchá do něho mouku. To je klasický český recept, který se traduje snad v každé rodině.
U nás je zvykem dát stejný poměr tuku jako mouky. V zahraničí si můžeme všimnout, že dávají více tuku a méně mouky – výsledkem je pak tekutější jíška, která nevytváří tolik hrudek.
Jíška bez másla? Ano!
Co takhle jíška bez másla? Napadlo by vás připravit ji bez použití tuku? Možná v tuto chvíli vrtíte hlavou a něco takového si snad ani neumíte představit. Vždyť máslo do jíšky patří…
A přece to jde. Existuje totiž tzv. americká jíška, též známá pod pojmenováním rychlá jíška. A v tomto receptu máslo opravdu nehledejte.
Jíška bez másla se perfektně hodí do bílých omáček, její příprava je velmi rychlá a ve finále také snadná. Zkusíte ji?
Jak připravit jíšku bez másla?
Chcete si to usnadnit? Sáhněte po klasické zavařovací sklenici s víčkem. Do sklenice nalijte mléko nebo studenou vodu. Přidejte několik lžic mouky, sklenici zavíčkujte a pořádně protřepejte.
Je tu i klasická možnost rozmíchat mouku v mléce či vodě v misce za pomoci metličky, ale kdo má rád rychlé a snadné postupy, zamiluje si trik se zavařovačkou.
Omáčku nemusíte zahušťovat jen jíškou
I když je jíška vděčná klasika, omáčku lze zahustit i jinak. Kdo se stravuje zdravě a hledá zdravější alternativy zahušťování pokrmů, ten může omáčku zahustit s pomocí zeleniny – využijete například při přípravě svíčkové omáčky.
A takový guláš, který má v české kuchyni své čestné místo, lze skvěle zahustit tvrdým chlebem. Ten stačí do pokrmu nastrouhat.
Zdroj: toprecepty.cz, ireceptar.cz, aazdravi.cz
Autor: Natálie Kabourková